Samo retki mogu da odole ovoj poslastici! Recept za domaću nutelu prilično je jednostavan, a dobićete oko kilogram i po ovog slatkog zadovoljstva.
Potrebno:
– 1 litar mleka
– 200 g putera (maslaca)
– 6 kašika brašna
– 6 kašika kakaa u prahu
– 200 g sećera u prahu
– 1 jaje
– 200 g lešnika
Priprema:
Pomešajte kakao, brašno i šećer u prahu i u tu smesu dodajte pola litre mleka i jaje i dobro promiksajte.
Drugu polovinu mleka sipajte u šerpu i kuvajte dok ne proključa, a zatim u ključalo mleko postepeno dodajte prethodnu smesu uz stalno mešanje.
Lešnik sameljite što sitnije, a zatim i njega dodajte u smesu. Smanjite vatru i lagano mešajte dok se smesa ne zgusne.
Kada se smesa zgusne, dodajte puter i promešajte, a zatim ostavite vašu nutelu u frižideru preko noći da se ohladi.
Ovako pripremljenu nutelu možete čuvati u staklenoj tegli u frižideru do mesec dana. Uživajte u bogatom ukusu ove poslastice bez aditiva i konzervanasa.