back to top

Par saveta za lepše kolače

Čak i najbolji među kuvarima ponekad trebaju podsetnik poput ovog, u kome su zabeleženi mali trikovi i korisni saveti koji pripremu sitnih kolača čine jednostavnijom.

Izaberite pravo brašno

Za pravljenje slatkiša, kolača i pita treba koristiti meko brašno. Za dodatak kremovima treba koristiti oštro brašno.

brasno

Izmešajte suve sastojke na početku

Prašak za pecivo, baš kao i kakao ili gustin, uvek najpre izmešajte sa brašnom kako bi se ovi sastojci ravnomerno rasporedili i izmešali sa brašnom. Na ovaj način testo će se bolje vezati a vaš kolač biti rastresitiji. Svakako, umesto praška za pecivo možete koristiti sodu bikarbonu, ali nikada nemojte dodavati i prašak za pecivo i sodu bikarbonu u brašno, kako ne bi imali neprijatan ukus testa.

kakao

Budite pažljivi sa voćem

Voćni kolači su velika poslastica. Ipak, ne zaboravite da je voće veoma osteljivo prilikom termičkog tretiranja. Da bi izbegli raspadanje voća u rerni i da voće ne bi pustilo sav sok, obavezno ga pre ređanja najpre dobro iscedite a zatim utrljajte u brašno ili griz. Ukoliko koristite jabuke za vaš kolač, ne zaboravite da slađe jabuke stavljate u slanija jela a kisele jabuke u slatke kolače. Zapamtite, preostali sveži ananas možete odložiti u frižider ukoliko ga pre toga sa isečenom stranom na dole postavite na tanjirić posut šećerom.

voce

Koštunjavo voće takođe zahteva malo pažnje

Da biste neoljušteni badem oljuštili bez puno problema, spustite ga u ključalu vodu a nakon toga ga operite hladnom vodom. Ljuska će se sa lakoćom ukloniti. Neoljuštene lešnike rasporedite po tepsiji i zagrejte ih u rerni dok ljuske ne ispucaju. Tako vruće lešnike poređajte na kuhinjsku krpu, umotajte i kružnim pokretima ruke skinite ljuske sa lešnika. Ukoliko se ljuske nešto teže skidaju, probajte da ih kratko potopite u malo toplog mleka. Semenke i orašasti plodovi dobiće snažniju aromu ako ih na kratko zagrejete u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće. Obavezno ih povremeno promešajte da ne zagore. Propržene semenke, lešnike i bademe nemojte ostavljati u tiganju već ih poređajte na tanjir da se ohlade.

bademi

Ne zaboravimo suvo voće

Suvo voće često koristimo kod spremanja kolača, posebno kao sastojak za pripremu slavskih kolača. Suvo voće je ponekad malo tvrđe nego što bi voleli ili previše suvo. Da bi omekšalo, potopite ga u mlaku vodu na trideset minuta a nakon toga ga dobro iscedite. Ukoliko je suvo voće potrebno samleti, pre nego što počnete sa mlevenjem, voće obavezno iseckajte na sitne komadiće.

suvo-voce