back to top

Slatko-kisela piletina

slatko kisela piletina slatko kisela piletina

 

Za 4 osobe potrebno je: 

priprema 30 min., uz vreme za mirovanje • termička obrada 25 min.

– friteza ili veliki duboki tiganj dopola napunjen uljem, vok

– biljno ulje, za prženje u dubokom ulju i za prženje mešajući

– 4 pileća bela mesa, bez kože i kostiju, isečena na komadiće od 2,5 cm

– brašno, za posipanje

– 2 supene kašike nesoljenog indijskog oraha ili celih poparenih badema

– ½ crvene paprike, bez semena i iseckane

– 8 strukova mladog luka, isečenih na komadiće od 2,5 cm

– 1 kolut ananasa, isečen na komadiće

Za žitko testo

– 115 g brašna sa sredstvom za narastanje

– prstohvat soli

– ½ kašičice praška za pecivo

– 240 ml piva

Za sos

– 120 ml bistre pileće supe

– 3 supene kašike svetlog soja-sosa

– 1 supena kašika bistrog meda

– 3 supene kašike pirinčanog sirćeta

– 2 supene kašike kečapa

– komad od 2 cm svežeg korena đumbira, oljuštenog i narendanog

– 1 kašičica kukuruznog brašna

• Pripremite ranije Korake 1 i 2 obavite nekoliko sati ranije.

1. Za žitko testo prosejte brašno, so i prašak za pecivo u veliku činiju. U sredini napravite udubljenje pa sipajte polovinu piva. Postepeno sve pomešajte pa umutite žicom ostatak piva da dobijete glatko žitko testo. Odložite na 30 minuta.

2. Za sos stavite u tiganj sve sastojke osim kukuruznog brašna pa mešajte nad tihom vatrom dok se med ne istopi. Pomešajte brašno s malo hladne vode da dobijete glatku pastu pa je sipajte u tiganj i mešajte dok se sve ne zgusne. Kuvajte minut pa odložite. Zagrejte pećnicu na 130˚ C (plin ½).

3. Zagrejte ulje za prženje u dubokom ulju na 180˚ C. Pospite brašnom komade piletine, umočite ga u žitko testo pa pržite u turama po 3-4 min. ili dok ne postanu zlatnosmeđi i hrksavi. Ocedite ih i držite nepoklopljene u toploj pećnici.

4. Zagrejte dve kašike ulja u voku, sipajte indijski orah pa mešajući pržite 30 sekundi ili dok se ne zazlate. Izvadite ih i stavite da se cede na kuhinjskom ubrusu. Sipajte crvenu papriku pa je mešajući pržite tri minuta, zatim dodajte mladi luk i ananas pa mešajući pržite minut.

5. Sipajte sos u vok, dodajte piletinu pa je uvaljajte u sos i krčkaajte dva minuta. Odmah služite posutu indijskim orahom.