back to top

Ako je propao brak, ne mora i prsten!

Jedno od nerešenih pitanja koja ostaju nakon razvoda je šta učiniti sa vereničkim prstenom ili burmom. Umesto sakupljanja prašine u nekoj kutiji, novi trendovi su doneli rešenje – sve je popularnije pretopiti prstenje u priveske, ogrlice i narukvice.

psten 3 ako je propao brak, ne mora i prsten!

Kada se brak u birokratskom i emotivnom smislu okonča, ostaju oni predmeti koji su nekada simbolizovali večnu ljubav – burme i vereničko prstenje.

Taj nakit uglavnom izaziva ružne uspomene, pa su ga vlasnice ostavljale zatrpanog u kutijicama ili u sefovima. Međutim, moderno doba uticalo je na promenu tradicije.

Novi trendovi govore u prilog tome da nema potrebe da jedan vredan komad nakita stoji zaboravljen ili neiskorišćen. Rešenje je, zapravo, veoma jednostavno.

Insistira se na tome da se prstenje pretopi i od tog zlata, srebra i dragog kamenja napravi neki novi komad nakita.

Britanski juveliri ističu da su im zahtevi za „preoblikovanjem” venčanog i veridbenog nakita sve učestaliji.

Najčešće se dame odlučuju da od dragog kamenja u prstenju naprave detalje na privescima, a od zlata ili srebra, ukoliko ga ima dovoljno, ogrlicu ili narukvicu.

Osim upotrebne vrednosti, korisnice usluga juvelira kažu da ova odluka ima i oslobađajući efekat, jer se osećaju mnogo srećnije sa unikatnim komadom nakita koji simboliše početak novog razdoblja u njihovom životu, nego da čuvaju verenički prsten u nekoj kutijici gde bi ih stalno podsećao na jedan promašaj.