back to top

Kako da izbegnete razmazanu šminku tokom leta

Proleće i leto nisu godišnja doba u kojima je važno pokazati najnoviji “make-up” i savršeno umeće šminkanja – radije se opredelite za negovan i prirodan izgled. Ukoliko većinu vremena provodite u klimatiziranim prostorima, nije teško očuvati make-up savršenim. Ali, uprkos tome, šminkanje treba biti prilagođeno toplim danima koji nam predstoje. Ukoliko se spremate za grad, obratite pažnju na sledeće stvari.

make up kako da izbegnete razmazanu šminku tokom leta

Koža: Obavezno upotrebljavajte hidratantnu dnevnu kremu za zaštitnim faktorom. Puder koristite kada je stvarno potreban, ali pripazite na njegovu teksturu koja treba biti lagana. Nepravilnosti na licu ispravite korektorom, koji nanosite isključivo četkicom. Proverite svakako boju pudera i korektora na jakom dnevnom svetlu. Nakon korektora nanesite sloj transparentnog pudera preko celog lica. U toplim danima izbegnite korišćenje jastučića za puder, koji će doprineti stvaranju neprivlačnog debelog sloja pudera na licu.

Oči: Za lep i negovan izgled očiju, preko celog kapka nanesite sjajnu senku. Birajte neutralne nijanse – bež, zlatnu i ružičastu. Pre nego što nanesete maskaru, uvijte trepavice, jer ćete tako postići naglašeniji izgled bez dodatne upotrebe šminke.

Usne: Šminkeri preporučuju upotrebu jačih nijansi na usnama s dolaskom toplih dana. Ukoliko je težište šminke upravo na vašim usnama, možete koristiti i par tonova tamniji ruž od onoga koji inače koristite. Efekat svetlucavosti dodatno će naglasiti svežinu i punoću usana.

Zagriženi ljubitelji šminke ni na plaži ne žele da se odreknu svog našminkanog lica i doteranog izgleda. Ipak, važno je pridržavati se osnovnog pravila da šminka za plažu treba biti minimalna. Svakako ne želite masno lice usled rastopljenog debelog sloja šminke. Zato, upotrebljavajte samo onu šminku bez koje zaista ne možete.

Koža: Nikada ne matirajte kožu, odnosno ne prekrivajte prirodni sjaj kože. Osnovno pravilo je da na lice ne nanosite puder, budući da će sunčeva toplina rastopiti puder usled čega će lice postati masno. Umesto njega, na delove lica gde je to potrebno nanesite postojani korektor – uglavnom su to područja ispod očiju i eventualno nečisti delovi kože. Odličan izbor su proizvodi za samopotamnjivanje sa zaštitnim faktorom.

Obrazi: Jagodice naglasite prozirnim rumenilom. Preporučuje se upotreba vrlo laganih, prirodnih, svetlucavih nijansi koje će se dobro nositi s visokim temperaturama.

Oči: Oči je potrebno vrlo lagano istaknuti, tako što na kapke nanesete vrlo malu količinu transparentne senke. Pri nanošenju senke, ne treba preterivati – nanos boje treba biti blag i prozračan. Na oči nemojte stavljati krejon ili ajlajner i upotrebite isključivo vodootpornu maskaru, koja će lepo uokviriti oči. Budući da maskara isušuje trepavice, a naročito kada je u kombinaciji sa sunčevim zračenjem, koristite povremeno koji od kozmetičkih preparata za njegu trepavica na bazi hranljivih ulja.

Usne: Usne naglasite uz sjaj u boji sa zaštitnim faktorom, koji će štititi osetljivu kožu usana od dehidratizacije.
Usne nežno pojačajte olovkom u neutralnoj nijansi boje kože. Na ovaj način, boja na vrućini i u vodi biće postojana. Na usne nikako ne nanosite ruževe budući da vam se, već nakon kraćeg vremena boravka na plaži i toplom zraku, mogu neukusno razmazati.