back to top

Tretmani protiv celulita TOP 6

Niko ne voli da vidi na sebi zbrčkanu, rupičastu kožu i zato postoji mnogo tretmana koji navodno otklanjaju celulit. Evo nekih od njih.

Tretmani protiv celulita u posljednje vrijeme su sve popularniji. Celulit je bez ikakve sumnje najveći problem mnogih žena. Prema procjenama, između 85 i 98% žena se pita kako se riješiti celulita.

I dok se za davnih dana celulit smatrao simbolom bogatstva jer je pojavljivao kod žena koje uživaju u kvalitetnoj prehrani, danas je on znak nebrige, lošijeg životnog stila i manjka fizičke aktivnosti.

I dok danas možemo pronaći na tisuće raznih preparata za borbu protiv celulita, nije svaki učinak zagarantiran.

Što je celulit? Riječ je o naslagama masnog tkiva koje se nakupljaju na nogama, stražnjici, trbuhu, rukama, bokovima.

Studije pokazuju kako muškarci mogu bolje oksidirati masno tkivo od žena, vjeruje se da je to radi estrogena.

Kako se riješiti celulita je pitanje koje si postavljaju žene od 30-ih godina nadalje, razlog tome je blago opadanje elastičnosti tkiva i pokazivanja neravnina i nepravilnosti.

tretmani protiv celulita
Tretmani protiv celulita TOP 6

Metilksantini

Metilksantini su grupa hemikalija koja uključuje aminofilin, kofein i teofilin. Ove hemikalije se nalaze u mnogim kremama protiv celulita zbog njihove sposobnosti da razbijaju masne naslage.

Međutim kreme za kožu ne mogu da dopreme potrebnu koncentraciju ovih hemikalija za taj period vremena da bi došlo do značajnijeg poboljšanja. Iako rezultati nekih studija pokazuju smanjenje celulita uz pomoć ovakvih krema, one zaista ne mogu značajnije da pomognu.

Masaže protiv celulita

Nekoliko mašina se koristi za masažu delova na kojima nastaje celulit. Ove mašine koriste rotirajuće cilindre koji skupljaju kožu i masiraju je. Jedan od takvih tretmana je i endermologija, koja je razvijena u Francuskoj i koristi se već nekih dvadesetak godina.

Napada celulit delujući preko potkožnog vezivnog tkiva, pa dolazi do povećanja cirkulacije tj. prokrvljenosti i izbacivanja otrova, te podstiče međućelijsku razmenu materija.

Istovremeno se aktivira i “vezivni gel” čime se koži navodno vraća njena čvrstina i lepota. Tretmani su skupi i taju oko 45 minuta, a potrebno je uraditi između 10 i 12 tretmana.

Iako dolazi do trenutnog smanjenja celulita, čini se da ova tehnika više preraspodeljuje masnoću nego što se rešava celulita. Treba redovno odlaziti na ovakve tretmane inače se celulit sigurno vraća.

tretmani protiv celulita
Najbolji tretmani protiv celulita

Laserska ili svetlosna terapija

ovo su skupi tretmani koji privremeno smanjuju celulit. Za održavanje postignutog efekta neophodno je redovno ponavljanje tretmana. Svetlosna terpija podrazumeva kombinovanje usisavanje ili masažu sa svetlosnom terapijom i rezultat je trentno smanjivanje celulita.

TriActive je tretman koji kombinuje laserski tretman sa usisavanjem i manipulacijom kože, dok Vela Smooth kombinuje lasersku terapiju sa masažom. Svi ovi pristupi zahtevaju višestruka ponavljanja.

Mezoterapija

Mezoterapija je kontraverzni tretman za celulit koji uključuje ubrizgavanje lekova ili drugih supstanci direktno u obolelo tkivo.

Bilje i vitamini često ulaze u sastav koktela koji se ubrizgavaju u kožu. Daje se više injekcija (obično 10 ili više) tokom više tretmana. Većina stručnjaka smatra da učinkovitost ovog tretmana nije dokazana i da je on rizičan.

tretmani protiv celulita
Najbolji tretmani protiv celulita

Kolageneza

Kolagenaza je enzim u telu koji razbija kolagen, deo vezivnog tkiva (tkivo koje vezuje naše ćelije). Mala studija sa 10 žena sa celulitom sprovedena u 2006. je pokazala da injekcije ovog enzima mogu biti korisne u borbi protiv celulita.

Dugoročni efekti ovih injekcija su i dalje nepoznati, i još uvek se ne zna obim i trajanje poboljšanja, ako ih uopšte ima. Tretman se smatra eksperimentalnim i još uvek nije dostupan na tržištu.

Dijete za celulit

Neki stručnjaci preporučuju specijalne anticelulit dijete. Argumenti za ove dijete su da određene namirnice smanjuju upale i poboljšavaju cirkulaciju u pogođenim područjima i tako smanjuju celulit.

Međutim, nijedna studija objavljena u medicinskoj literaturi ne podržava ove tvrdnje. Zdrava ishrana može smanjiti zadržavanje tečnosti i poboljšati opšte zdravlje i izgled kože, ali specifične dijete dizajnirane za borbu protiv celulita su nepotrebne.

Za početak, bili bi dobro da izbjegnete sljedeće: Slanu i masniju hranu, crveno meso, masniju ribu, punomasne mliječne proizvode, rafinirane proizvode koji se odnose na bijelo brašno/kruh/rižu, pretjerano konzumiranje ugljikohidrata, alkohol i gazirana pića.

Namirnice koje pomažu u borbi protiv celulita su: Sirovo voće i povrće, namirnice koje su prirodno bogate kalijem i vitaminom C, ružmarin, ljute paprike, kopriva, maslačak.

Prilagodbom prehrane smanjit ćete masno tkivo, što znači smanjenje celulita. Uz navedeno, bitno je redovito piti i do dvije litre tekućine dnevno.

Preporučuje se voda, no možete piti i prirodno iscijeđene sokove ili čajeve. Ako se pitate kako se riješiti celulita, tada uz primjenu drugačije prehrane možete raditi i detoksikaciju organizma koja pomaže u uklanjanju viška toksina iz tijela.

Preporuka