back to top

Kako da izbegnete svađu na odmoru

Cela poenta putovanja je da se pobegne od svađa. Evo kako da se zaustavite pre nego što svađa i počne.

svadja kako da izbegnete svađu na odmoru

 

1. Zašto sada telefoniraš?

Od Fejsbuka preko Tvitera do poslovnog mejla koji se automatski usmeravaju na vaš telefon, izgleda kao da vi i vaš partner razgovarate više sa vašim saradnicima i prijateljima nego jedno sa drugim. Na kraju, umesto slatke fotografije zaljubljenog para na Instagramu, ljutito vičete jedno na drugo.

– Pre nego što krenete na odmor, odlučite koliko tehnologije želite da ponesete sa sobom – sugeriše Vinita Mehta, klinički psiholog .
Možda je nerealno da se na nedelju dana potpuno isključite iz struje, ali je najbolje da se opredelite samo za jednu od navedenih stvari i to pre doručka ili pre ručka, sobzirom na to da je sada internet svuda dostupan, a ostatak vremena provedete jedno sa drugim.

 

2. Šta želiš?

Bežanje od svakodnevice može da promeni način na koji dvoje razgovaraju međusobno, što dovodi do manje razgovora o poslu, a više o strahovima, nadama i ciljevima. Ali ovi ozbiljni razgovori mogu dovesti i do velikih nesporazuma.

Na primer, možete izneti ideju da želite dete (kao daleko, hipotetički), ali ako on odgovori negativno možete postati iznenađujuće odbrambeni, pretvarajući veseli razgovor u problem . U tim situacijama u redu je da predložite da problematičnu temu ostavite za razgovor kada se vratite kući i pređete na lakši razgovor.
Ako je diskusija o nečemu što niko od vas nije pomenuo ranije, kao recimo selidba u novi grad, nemojte da se začudite ako vas njegove reči iznenade. Jedan neprijatan razgovor ne bi trebalo da baci senku na ceo odmor.

 

3. Ne znam šta želim da radim, ti smisli!?

Dehidratacija, iscrpljenost i glad mogu vas gurnuti do ivice, a kada ste pod stresom obično se istresete na najbližu osobu. Na odmoru je to upravo vaš dečko koji je verovatno jedina osoba koju znate kilometrima unaokolo i to stvara savršeno okruženje za ove vrste svađa. Rešenje problema je lako.

Prvo, shvatite činjenicu da ako ste na odmoru ne znači da će sve biti magično 24 sata, sedam dana u nedelji. Drugo, pravite se da ste vi i vaš dečko gladni, umorni mališani i uradite ono što bi i oni uradili, pronađite hlad, piće, užinu, i iskulirajte malo.

 

4. Zar ne možemo da spavamo?

Kad vidite bračni krevet u hotelskoj sobi pomislite “Ahhh naspavaću se”, kada ga on vidi pomisli “Oooo da, seks” ili možda obrnuto. Iz nekog razloga, vaši seksualni rasporedi se ne sinhronizuje na način na koji bi trebalo, ali ako on priželjkuje seks baš sada, zašto ne razmislite o jednom na brzinu, pre nego što utonete u san.

Odbijanje može da bude veoma loše za vaš odmor. Ali ako je ipak sve što želite da uradite samo da zaspite, pokažite mu da ga još želite i da ste uzbuđeni za ono što će se desiti sledeće noći … ili sledećeg jutra.
5. Još ništa interesantno nismo uradili

Želite da vidite znamenitosti, probate nova iskustva, i upijete atmosferu novog mesta. On želi da se hladi u odmaralištu, uživa pored bazena, i radi iste stvari koje biste radili i vikendom kod kuće. Ako vam ovo zvuči poznato, počnite da razmišljate šta želite da uradite i zašto.

Ponekad se zanesemo u razmišljanju šta mora da se uradi na putu (kao na primer razgledanje svih glavnih muzeja) i zato ne dozvoljavamo sebi da uradimo ono što u stvari želimo.
Ako vam je razgledanje zaista važno, razdvojite se na jedno popodne tako da oboje imate priliku da radite ono što želite. Ako ipak želite da vam se pridruži objasnite mu da vam je to važno, a zatim ga ostavite na miru da može odluči.
Parovi uvek pretpostavljaju da znaju šta onaj drugi želi, ali to nije uvek istina, posebno na putovanjima, kada ste daleko od rutine na koju ste navikli. Zato je važno da obavestite jedno drugo da bi znali šta želite od putovanja.

 

6. Neću da potrošim toliko novca na “glupost”

Jeste na odmoru, ali dok on ili vi imate strog budžet u vidu, druga strana je rada da ga potroši bud zašto. U redu je da se omogući malo više prostora za kupovinu, nego što je to uobičajeno.