Kako postupiti pri iščašenju zgloba | iščašenje zgloba

Do iščašenja zgloba dolazi kad se krajevi kostiju izbiju ili izvrnu iz svojega položaja. Najčešća iščašenja su ona ramena ili vilice, no bilo koji od zglobova također se može iščašiti — zglobovi prstiju na nogama i rukama, gležnjevi, zapešća, laktovi, kukovi ili zglobovi između kralježaka leđa i vrata. Ozljedu najčešće prate i potrgani ligamenti (istegnuće), a ponekad i fraktura.

Simptomi mogu uključivati jaku bol, oticanje, modrice i otežano pokretanje zgloba. Često, ozlijeđen ud ili prst stoje u neprirodnom položaju.

1. Nikada nemojte pokušati sami gurnuti iščašen zglob natrag na njegovo mjesto: tretirajte ga jednako kao frakturu. Skinite ili prorežite usku odjeću ili prstenje kraj ozlijeđenog zgloba, imobilizirajte ga udlagom, a ozljedu ruke ili ramena dodatno imobilizirajte POVEZOM i odmah pozovite liječničku pomoć.

2. Na ozljedu možete staviti hladni oblog ili ledeni oblog kako biste ublažili oticanje i bol. Ozlijeđenome nemojte davati ništa za jelo i piće, u slučaju potrebe davanja opće anestezije tijekom medicinskog liječenja.

3. Kad se iščašeni zglob vrati na mjesto – jednostavnim namještanjem koje izvede liječnik ili se ponekad, vrati sam od sebe – lako je zaboraviti na ozljedu i smatrati je zacijeljenom. Ali nije tako: ozlijeđenim ligamentima i tkivu potrebni su tjedni za potpun oporavak. Ako se ozlijeđeni prerano počne služiti zglobom, bol i oticanje mogu se ponovno pojaviti, a postoji i mogućnost trajnog oštećenja zgloba.

Mlada djeca ponekad imaju djelomična iščašenja, pogotovo lakta ili ramena, koja se ne mogu vidjeti na rentgenskoj snimci. Jedini simptomi su bol i osjetljivost ozlijeđenog dijela. Liječnik ili medicinska sestra mogu namjestiti zglob na njegovo mjesto.