back to top

Rešite se bola pomoću ovih 10 prirodnih lekova

Kada ste poslednji put videli reklamu za neki lek? Verovatno pre par minuta, zar ne?

Da li reklame deluju ili ne, to nećemo sad raspravljati. Ali jedna stvar koja je sigurna je to da kao da smo zaboravili na takozvanu alternativnu medicinu odnosno prirodne lekove koji se nalaze bukvalno na dohvat ruke.

Mala prehlada, bolovi ili nešto treće, šta god da se desi, u većini slučajeva trčimo do najbliže apoteke po pomoć kao da je to jedina opcija.

Većina simptoma se može ublažiti ili potpuno eliminisati primenom i pripremom odgovarajućih namirnica koje svi imamo u kući ili ih lako možemo nabaviti.

Danas govorimo posebno o bolovima, odnosno o prirodnim metodama, lekovima i namirnicama koje vam mogu pomoću da se rešite bola u kratkom roku bez upotrebe farmacije.

1. Višnje

Od ranije je poznato da višnje imaju protiv upalna dejstva, da su dobre za lečenje oboljenja poput artritisa, ali možda niste znali da su višnje takođe odlične i u borbi protiv bolova.

Prisustvo jedinjenja antocijanina, koje prema istraživanjima ima isto dejstvo kao i neki lekovi protiv bolova kao što je recimo aspirin, stavlja višnje visoko na listi namirnica koje pomažu protiv bolova.

2. Ananas

Još jedno voće koje sadrži jedinjenja izuzetnih dejstava pri ublažavanju bola jeste ananas. Kao predstavnik tropskog voća, ananas sadrži enzim koji se naziva bromelain, a koji utiče na razne stvari u ljudskom organizmu.

Između ostalog, utiče na bol, a razlog za to je što se potpuno apsorbuje. Ukoliko se ananas pomeša sa drugim sastojcima poput kurkume ili đumbira, efekat se još više pojačava jer je poznato da su ove namirnice takođe dobre i deluju pozitivno na ljudski organizam i zdravlje.

3. Karanfilić

Karanfilić je začinska biljka koja se često može naći u različitim jelima, kako slanim, tako i slatkim. Na primer, njime se može začiniti i meso, i pirinač, razne slatke pite, pa i vino.

Osim svog začinskog karaktera, karanfilić je izuzetan u ublažavanju bolova posebno ako je reč o zubobolji, glavobolji, itd. I to ne samo protiv bolova, već i drugih mučnina i tegoba, upala, prehlade.

4. Kurkuma

Ranije smo pomenuli kurkumu kao odličan dodatak ananasu za stvaranje proverenog prirodnog leka protiv bolova.

U slučaju bolova, osim u pomenutoj kombinaciji sa ananasom ili drugim namirnicama, od kurkume se može skuvati i čaj.

5. Đumbir

Još jedna začinska biljka, koja je inače u srodstvu sa malopre pomenutom kurkumom, koristi se u tretiranju bolova na prirodan način.

Đumbir je izuzetan prirodni analgetik, a odličan je i kod mučnine, kašlja, prehlada. Najbolje ga je koristiti ako imate bolove u zglobovima, mišićima ili migrenu.

Najčešće se dodaje drugim jelima, a može se napraviti i čaj ili sok.

6. Ljute paprike

Možda je pomalo ironično da ljute paprike koje izazivaju bol i suze ako ih jedete, mogu da pomognu u lečenju bola. Ipak, tako je.

Glavni sastojak koji i izaziva i leči bol jeste poznato jedinjenje kapsaicin. Ovo jedinjenje je bez boje, ukusa i mirisa, a kada jedete ljute paprike, izaziva peckanje i osećaj kao da vam jezik gori.

Baš kao što izaziva trnjenje jezika, kapsaicin isto deluje i na nervne završetke i prosto “zamrzne” bol.

Savet ovde jeste da tražite paprike koje su što više ljute. Upravo takve sadrže najviše kapsaicina.

Osim protiv bolova, ljute paprike se uspešno bore sa upalama, snižavaju nivo holesterola, ali i pomažu pri mršavljenju.

7. Grožđe

Ukoliko do sada niste znali, i grožđe takođe može da ublaži bol.

Zahvaljujući jedinjenju koje se naziva resveratrol, grožđe, a posebno crno, deluje izuzetno blagotvorno na nervni sistem, ali i na krvotok tako što opušta krvne sudove i omogućava protok krvi kroz tkiva i mišiće koji su zahvaćeni bolom.

Posebno je delotvorno ako imate bolove u leđima.

Osim resveratrola, grožđe je bogato i kalijumom i taninom koji takođe imaju razna pozitivna dejstva na naš organizam, a samo neka su bolja koncentracija i snižavanje holesterola.

8. Maslinovo ulje

Česta asocijacija na mediteranska jela i more jeste maslinovo ulje. Ali, zbog blagotvornog dejstva na čitav organizam, ne može se zanemariti ni njegova efikasnost u tretiranju bolova.

Maslinovo ulje sadrži brojne vitamine kao što su A, C i E. Osim toga, sadrži oleokantal, jedinjenje koje utiče na smanjenje bolova, posebno onih izazvanih artritisom i glavoboljom.

Za najbolje rezultate, preporučuje se korišćenje ekstra devičanskog ulja koje se ujedno najmanje prerađuje pa sadrži i najviše korisnih sastojaka.

9. Eterična ulja i topla kupka

Poznato je kako jedna topla kupka i par mirisnih sveća mogu da opuste i oslobode napetosti. Osim toga, topla kupka je izuzetan način da se oslobodite bolova u mišićima i kostima.

Dodatak finoj kupki može biti određeno eterično ulje, koje je takođe odlično protiv bolova.

Neka od proverenih eteričnih ulja koja se mogu koristiti za ublažavanje bolova jesu ulje lavande, ruzmarina, nane, eukaliptusa, karanfilića, kantariona, kamilice, đumbira, masline.

Važno je napomenuti da se ova ulja primenjuju lokalno tako što se utrljavaju na mesto bola, ili putem inhalacije, a takođe je dobro razblažiti ulje pre same upotrebe.

Efekti su najbolji u slučaju grčeva i bolova u mišićima i kostima, glavobolje, kao i kod raznih upala.

10. Riba

Riba se može koristiti na više načina kada se radi o tretmanu bolova. Možete nabaviti određena riblja ulja koja sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline, a može se konzumirati i pripremljena riba kao jelo.

Ako uvrstite ribu i riblje ulje u ishranu, osim problema sa bolovima u zglobovima, kostima, mišićima, leđima, ova namirnica doneće i pozitivna dejstva na kardiovaskularni sistem.

Preporučuje se upotreba različitih vrsta kao što su, između ostalih losos, haringa ili recimo skuša.