back to top

Kako prepoznati dobar i loš proizvod za negu kose?

zdrava kosa kako prepoznati dobar i loš proizvod za negu kose?Kada naučite koji proizvodi omekšavaju i hrane kosu, a koji je isušuju i oštećuju, bićete korak bliže kosi kakvu želite.

Koje sastojke treba tražiti u proizvodima za negu kose?

Nizak pH nivo. Ako imate suvu kosu, potražite šampone, balzame, gelove, pene i tretmane koji ističu nizak pH nivo na svojim etiketama. Oni će zadržati vlagu u kosi. Takođe, potražite proizvode koji kažu, „intenzivno hidrira“, „protiv starenja“ ili „zaštita od toplote“.

Ulja. Proizvodi sa hranljivim uljima su dobri za vraćanje vlažnosti u kosu. Ulje avokada, arganovo ulje i maslinovo ulje su dobri za hidrataciju suve, krte kose.

Proizvodi za lakše raščešljavanje kose. Bilo koji proizvod koji odmrsuje kosu i daje joj vlažnost i koji se prska na kosu od korena do krajeva je dobar za kosu. Kada ga nanesete, kosu raščešljajte četkom, a ne češljem. Tako će se proizvod ravnomerno naneti na celu kosu i zaštiti je od spoljnih uticaja fena i vazduha.

Hidrantni balzami. Izaberite balzam sa sledećim sastojcima koji pomažu kosi da zadrži vlažnost:

Glicerin

Gliceril stearat

Propilen glikol

Natrijum laktat

Natrijum PCA

Neki alkoholi. Masni alkoholi su dobri za lokne. Ti alkoholi počinju na dlovo „C“ i „S“.

Cetearil alkohol

Cetil alkohol

Stearil alkohol

Koje sastojke treba izbegavati u proizvodima za negu kose?

Mirisi. Što šampon, balzam ili lak za kosu imaju više mirisa, to su štetniji za kosu.

Neki alkoholi. Alkohol je nepredvidiv, neki alkoholi su dobri za suvu kosu, a drugi nisu. Alkoholi koji se nalaze u lakovima mogu isušiti kosu. Ako već imate suvu kosu, izbegavajte lakove koji sadrže hemikalije koje imaju „prop“ u svom nazivu. Na primer:

Izopropil alkohol

Propanol

Propil alkohol

SD alkohol 40

Proizvodi koji isušuju kosu su oni za povećavanje volumena, kao i lakovi za kosu.

Luksuzna nega kose

Tretmani za dubinsku regeneraciju kose su od suštinskog značaja za one koji imaju suvu kosu. Stručnjaci preporučuju da se jednom mesečno kosa dubinski neguje u frizerskom salonu, a jednom nedeljno kod kuće. Ako vam je kosa lomljiva, dubinski je treba negovati dva put nedeljno, na primer maskom za kosu.