back to top

Kako smanjiti strije?

Uz celulit, najgori neprijatelj ženske lepote su, naravno – strije! Ako ste i vi jedna od onih koje vode rat s ovim neprivlačnim linijama na koži i u potrazi ste za načinom kako da ih smanjite – evo šta možete da učinite da bi ste poboljšali svoju kožu (tj. kolagen same kože) i reducirali pojavu strija.

strije kako smanjiti strije?

1. Pobrinite se da vaša ishrana sadrži dovoljno proteina. Strije nastaju kada kolagen i elastična vlakna puknu, poput gumice. Upravo zato što se kolagen i elastična vlakna sastoje od proteina, morate njima snabdeti svoju kožu da bi se oporavila.

2. Novijim, crvenkastim strijama najbolje odgovaraju kreme (informišite se o kremama u najbližoj apoteci). Ako imate rozikaste široke strije kojih se apsolutno nikako ne možete rešiti, pokušajte da nanosite tretinoin, koji se pokazao kao stimulator rasta novog kolagena i koji pomaže pkod novih strija (tretinoin nije preporučljiv trudnicama ili ženama koje doje).

3. Starije, bleđe strije je teže lečiti jer koža postaje naborana, poput starog ožiljka. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da mikrodermoabrazija i frakcijski laseri mogu pomoći u regeneraciji kolagena, i čine kožu glađom za 20%, iako takvi tretmani obično zahtevaju ponavljanja po nekoliko puta.