back to top

Kako ukloniti i osloboditi se modrica

Pad ili udarac, čak i ako nisu praćeni bolom, uzrokuju izlivanje krvi iz malih krvnih sudova, te koža na tom mestu potamni, odnosno nastaje modrica. Ako je udarac slab, krvarenje se javlja samo na površinskom sloju kože. No, ako se krvarenje javi u dubljem sloju kože, blizu kostiju i mišića, i posledice su teže.

modrice kako ukloniti i osloboditi se modrica

Kao posledica udarca, na koži se javljaju tamne mrlje: manje i tačkaste ako je reč o masnici, veće i ravnomerno obojene na celoj površini ako je reč o podlivu. Kod nekoga će i vrlo slab udarac ostaviti vidljiv trag. Povećana osetljivost na udarce nastaje zbog povećane osetljivosti kapilara, a može da bude i nasledna.

Ako je udarac slab, a modrica bleda, nije potrebno posebno lečenje. Ako i dođe od oticanja tkiva i bola, upotrebite kreme, gelove ili masti koje sadrže heparin ili slične materije koje sprečavaju zgrušavanje krvi. Time se lokalno olakšava protok krvi i smanjuje zgrušavanje. U težim slučajevima, ako temperatura na povređenom mestu raste, pomažu protivupalni lekovi koji se uzimaju oralno i koje prepisuje lekar.

Kako biste ublažili bol i otok, stavite ledenu oblogu na mesto udarca. Ona deluje protivupalno – hladnoća steže krvne sudove, pa ističe manje krvi, a time i krvnih ćelija koje učestvuju u upalnoj reakciji. Takođe, da bi modrica što pre nestala, preporučuju se homeopatski lekovi.

Modrice koje se na telu pojave iznenada i nisu izazvane udarcem ne smeju da se zanemare, pa u takvim slučajevima treba potražiti savet lekara.

Mogući uzroci takvih modrica su:

  • Bolesti jetre ili bubrega, kao i uzimanje određenih lekova mogu da izazovu manju količinu trombocita. Kada se količina trombocita u krvi smanji, podlivi i masnice pojavljuju se i nakon sasvim slabih udaraca koje često i ne primetimo.
  • Ako se masnice javljaju na nogama, to može da bude prvi znak bolesti vena ili drugih problema sa krvotokom.
  • U slučaju aplastične anemije, kada se smanjuje stvaranje crvenih, ali i ostalih krvnih zrnaca, postoji veća sklonost ka krvarenju i pojavi podliva i masnica.
  • Kada se istovremeno sa stvaranjem podliva javlja oticanje i krvarenje zubnog mesa, uzrok može da bude nedostatak vitamina C, riboflavina ili folne kiseline.

Izvor: Life Content