back to top

Od botoksa se brže stari

Botoks je rafinirani botulinum toksin (neurotoksin) koji se ubrizgava u lice kako bi se uklonile bore na način da se paralizuju mišići. Ubrizgavanje je privremeno i postupak treba ponavljati na svakih nekoliko meseci. Međutim, kod svakog medicinskog postupka postoje određeni rizici, pa čak i kod onih naizgled tako rutinskih.

botoks0 od botoksa se brže stari

Istina je da injekcije botoksa mogu lice da učine glatkim, eliminišući bore i fine linije, ali znate li kako koža izgleda nakon nekoliko godina ovakvih tretmana? U poslednje vreme sve je više slučajeva gde su pacijentkinje izgledale lepo nakon samog tretmana, ali nekoliko godina kasnije otkriveni su ozbiljni nedostaci botoksa.

Često se događa da koža postane toliko oštećena i tanka da lice izgleda mnogo starije nego kod osobe istog uzrasta. Kada se mišići ne koriste samo nekoliko dana, oni počinju da atrofiraju – gube masu i snagu, a samim tim menja se i njihov oblik.

Kada konstantno parališete mišiće lica u razdoblju od nekoliko godina, veliko je pitanje da li će se oni ikada više oporaviti? Na ova i još mnoga pitanja američki stručnjaci pokušavaju da pronađu odgovor. Ipak, jedno je sigurno – botoks sa sobom nosi mnoge negativne posledice.

Naučnici ističu da pravilnom ishranom i negom tela vaše lice može dugi niz godina da izgleda mladoliko. Prestanite s lošim navikama i vaša koža će vam biti zahvalna.

(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)