back to top

4 razloga zašto orasi moraju postati obavezna stavka na vašem meniju

Orasi su jedna od najstarijih namirnica koju je čovek kultivisao i odavno je poznato da ovo čudesno voće pozitivno deluje na lečenje mnogobrojnih zdravstvenih tegoba.

Ova koštuničava voćka krcata je hranljivim materijama, može se konzumirati u bilo koje doba godine i odličan je izbor za zdravu užinu.

U nastavku članka saznajte za koje zdravstvene probleme orasi mogu biti spasonosni.

Kontrola telesne težine

Ukoliko pržene i masne grickalice zamenite orasima, učinićete višestruku korist za vaš organizam.

Orasi će vam pomoći u gubitku težine, jer je poznato da su krcati proteinima, kao i omega-3 masnim kiselinama, koje mogu učiniti da vaš metabolizam radi prekovremeno i na taj način sagori svu beskorisnu masnoću u organizmu.

Sjajna kosa

Ako se suočavate sa problemima kao što su proređivanje ili gubitak kose, kao i perut, onda vam orasi mogu priskočiti u pomoć.

Konzumiranje oraha pomoći će u obnavljanju balansa ulja i vlage vlasišta, što će vašu kosu ponovo učiniti bujnom i zdravom.

Takođe, možete naneti ulje oraha na kožu glave kako biste u velikoj meri poboljšali zdravlje kose. To je zbog činjenice da orasi sadrže vitamin B7 za koji je poznato da sprečava gubitak kose.

Bolesti srca

Uz pomoć oraha možete sprečiti većinu kardiovaskularnih problema i bolesti srca. To je zbog činjenice da orasi sadrže i mnogo antioksidanata, koji mogu pomoći u regulisanju nivoa holesterola.

Kada iz organizma izbacimo loš holesterol, a zadržimo onaj dobar, dijabetes i srčane bolesti povezane sa nezdravim stilom života lako se mogu prevenirati.

Dnevno je potrebno da se unese najmanje 28 grama oraha da bi se ovakva oboljenja uspešno sprečila.

Plodnost

Orasi su veoma važni za mušku plodnost. Jedna od glavnih stvari kada pričamo o plodnosti muškaraca je sperma, posebno kvalitet iste.

Dakle, ako ste radili spermogram i on nije pokazao naročito dobre rezultate, onda konzumiranje oraha može rešiti ovaj problem, u kombinaciji sa nekim od suplemenata koji targetiraju problem steriliteta.

Konzumiranje najmanje 75 grama oraha dnevno pozitivno utiče na vitalnost sperme kod muškaraca, posebno onih koji spadaju u starosnu grupu od 21 do 35 godina.

Ukoliko patite od nekog konkretnog problema vezanog za plodnost, poželjno je  konsultovati se sa dijetetičarom-nutricionistom.

Preporuka