back to top

Pogrešnim češljanjem možete da uništite kosu

Ako želite lepu, zdravu i negovanu kosu, morate da vodite računa o načinu na koji se češljate. Možda ste mislili da je svejedno kako to radite, ali nije. Naučnici potvrđuju da prečesto češljanje oštećuje dlaku, ali i vlas čini lošijom. Međutim, ovo je samo jedna od stavki koje negativno utiču na kvalitet vaše kose.

374766 cesljanje foto makeupandhair101 webs com f pogrešnim češljanjem možete da uništite kosu

Češljanje od korena prema vrhovima

Grubo povlačenje vlasi od korena prema vrhovima verovatno je uzrok mehaničkog oštećenja kose, koliko god ona bila zdrava. Takav način češljanja lomi dlaku i slabi folikule, a umesto toga najbolje je krenuti sa češljanjem nekoliko centimetara od vrhova. Nakon što se taj deo rasplete, malo po malo četkom je raspetljavajte, sve dok ne dođete do korena.

Češljanje mokre kose

Nakon pranja, većina ljudi instinktivno poseže za češljem, što rasteže vlasi kose pune vode. Budući da je mokra kosa znatno osetljivija, tako se i lakše lomi. Ono što treba da uradite to je da je najpre prosušite peškirom, sačekate 15 minuta, a tek onda je očešljate.

Raspetljavanje kose četkom

Zamršena kosa česta je posledica hemijskih i frizerskih tretmana poput peglanja i farbanja. Dijagnoza je oštećenje kose i suvi vrhovi, a jedino rešenje je raspetljavanje kose češljem sa širokim zupcima, umesto gustom četkom koja će pogoršati oštećenje.

Korišćenje prljave četke

Poput aplikatora i četkica za šminku, četke i češljeve treba redovno prati. Na njima se prilikom svakog češljanja nakuplja masnoća, koja se potom prenosi na čistu i opranu kosu. Takođe, ako se ne peru, četke postaju idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Najbolje ih je prati tako što ćete najpre skloniti dlake, a potom umočiti u toplu vodu, u kojoj ste prethodno sipali malo šampona. Nakon toga ih ostavite na peškiru da se osuše.

Naelektrisana kosa

Plastične četke i češljevi, kao i oni sa gumenim iglicama, povećavaju verovatnoću stvaranja statičkog elektriciteta. Najbolji izbor je koristiti četke sa prirodnom dlakom ili pak drvenim čekinjama, savetuju frizeri.