back to top

Polne bolesti ponovo divljaju

Bolesti koje se prenose seksom su u porastu. Bakterije na koje se jedno vreme zaboravilo izgleda da ponovo haraju svetom.

dama polne bolesti ponovo divljaju

Lekari upozoravaju na agresivnu seksualno prenosivu superbakteriju koja bi mogla da postane smrtonosnija čak i od HIV-a.

Posebno se upozorava na soj gonoreje HO41 koji je otkriven u Japanu pre dve godine kod jedne prostitutke. Ovaj soj se veoma brzo širi a još nema leka koji bi je mogao suzbiti.

“Ovo bi u kratkom roku moglo biti mnogo gore i od AIDS-a jer je bakterija agresivnija i može brzo da utiče na više ljudi. Zarazi li se neko ovim sojom gonoreje, može pasti u septički šok i umreti za samo par dana. To je vrlo opasno”, rekao je američki doktor Alan Christianson.

A Dr William Smith direktor američke Nacionalne koalicije o polno prenosivim bolestima kaže da ova situacija zahteva hitnu akciju.

“Ljudi moraju da koriste zaštitu tokom seksualnog odnosa. Zbog specifičnog načina na koji se gonoreja širi organizmom, mnogi nisu ni svesni da su zaraženi”, rekao je Dr Christianson.

Simptomi gonoreje kod žena su, belo-žućkasti ili žuto-zelenkasti vaginalni iscedak, peckanje pri mokrenju i iritacija. Ako se bolest proširi na druge organe dolazi do bolova u karlici, grčeva, povišene temperature, mučnine i povraćanja. Trudnice mogu da prenesu infekciju na dete, koje zbog toga može čak i vid da izgubi.

Treba znati da je kod žena često da uopšte nemaju vidljive simptome.

Simptomi gonoreje kod muškaraca su bol pri mokrenju, gust i žućkast gnojni iscedak. Ako se ne leči na vreme i proširi se može izazvati neplodnost.