back to top

Šest znakova da će vaš brak uskoro biti okončan

Održavanje braka zahteva doslednost i volju. Ako u vaš brak ne ulažete potrebno vreme i pažnju situacija će se pogoršati.

problemi u braku šest znakova da će vaš brak uskoro biti okončan

Parovi ulaze u brakove s velikim očekivanjima, donoseći sa sobom bolnu prošlost i nezadovoljene potrebe. Očekivanje da će vas vaš partner voleti na način kako vi želite, obično se završi neuspešno.

Ravnodušnost i nepoštivanje su upozoravajući znaci koji ukazuju na to da vašem braku treba pažnja, jer izbegavanje suočavanja sa problemima vodi ka razvodu. Dakle, ukoliko vi i vaš partner izbegavate suočavanje i rešavanje konflikta, vaš brak je u opasnosti.

Dr Džohn Gotman, porodični i bračni terapeut, napisao je knjigu na osnovu urađenog istraživanjia u kojem navodi šest karakteristika u komunikaciji bračnih parova koji pokazuju da će doći do razvoda.

1. Oštar početak

Započinjanje razgovora ili suočavanje sa sarkazmom, optužbama, kritikom ili ponižavajućim komentarima vrlo je opasno za brak. Iniciranje grubog razgovora verovatno će rezultirati zajedljivim krajem bez rešenja.

2. Četiri jahača

Gotman ih identifikuje kao prezir, kritiku, odbranu i kameni zid (udaljavanje). Njegovo istraživanje pokazalo je da ove karakteristike u komunikaciji sa bračnim partnerom drastično povećavaju šanse za razvod.

3. Poplava

Vi i/ili vaš bračni partner preplavljujete jedno drugo negativnom energijom koja izaziva emotivno hlađenje i otuđenje u vezi. Kada vi ili vaš partner iznenada postavite barijeru drugom s kritikovanjem ili prezirom ostavljajući drugu osobu šokiranu, to rezultira raskidom i vodi do razvoda.

4. Govor tela

Kada jedan ili oba partnera postanu prezasićeni ili preplavljeni negativnošću to rezultira promenama na telu. Povećava se broj otkucaja srca, izlučivanje adrenalina i krvni pritisak, a ove psihološke reakcije sprečavaju vas da rešite konflikte. Ovakve reakcije koje vode do sukoba ili letimičnih odgovora rezultiraju raskidom ili stvaranjem kamenog zida između partnera.

5. Propali pokušaji za popravak

Ako konflikt nije rešen, mogućnost za razvod se povećava. Rešavanje konflikta je imperativ za održavanje zdravih veza. Partner koji se udaljava i pravi zid oko sebe pokazuje nedostatak volje da se uključi u razgovor i reši problem.

6. Loša sećanja

Parovi koji zaglave u vrtlogu u kome konstantno posmatraju svoju vezu kroz negativnu prizmu prošlosti, završavaju ponavaljanjem takvih događaja koji dovode do poremećaja u odnosu. Ova ekstremno negativna prognoza utiče na prošlu, sadašnju i buduću percepciju odnosa, što može dovesti do razvoda.

Gotman poručuje da u brak ulazimo s manjim očekivanjima i da ne očekujemo da će naš partner ispuniti naše nezadovoljene potrebe iz daleke prošlosti.

(klix)