back to top

Sve je u glasu!

Kada biraju partnera, žene smatraju da što je tiši glas muškaraca, veća je verovatnoća da će je varati. Nasuprot tome, muškarci smatraju da su glasnije žene sklonije varanju, otkrili su istraživači.

ljubav sve je u glasu!

Studija objavljena u najnovijem izdanju online časopisa Evolutionary Psychology, ispituje vezu između glasa osoba i njihove sklonosti ka neverstvu, kao i uvid u evoluciju ljudskog glasa i kako na osnovu nje biramo naše partnere.

”U pogledu seksualne strategije otkrili smo da i muškarci i žene glas koriste kao upozorenje za buduću izdaju u vezi. Dakle, atraktivniji glas, niži kod muškaraca, a viši kod žena- to verovatnije da da će on/a biti neverni.” Rekla je Jilian O’Connor vodeći autor ove studije sa odeljenja za psihologiju.
”Neverstvo dosta košta kada uz,ete u obzir emocionalni uticaj, finansijske troškove i potencijalni gubitak pordice, ali sve ovo može se izbeći, ako na početku budemo oprezni.” Dodala je O’Connor.
Učesnici ove studije zamoljeni su da slušaju dve verzije snimljenih klipova muških i ženskih glasova, koji su elektronski modifikovani da budu viši i niži. Zatim su pitani, ko je iz para, po njihovom mišljenju, skloniji prevari.
”Muškarci sa višim nivoima testosterona, imaju niže tonove glasova, a žene sa višim nivoima estrogena imaju viši nivo glasa. Povišeni nivoi ovih hormona povezani su sa neverstvom i naši nalazi pokazuju da su osobe sa ovakvim glasovima svesni ove činjenice i da to često koriste u potrazi za partnerom.”
Istraživanje je finansirano od strane Social Sciences and Humanities Research Council iz Kanade i od ministarstva za istraživanje i inovacije.