back to top

Tri kozmetička tretmana iz krigle

Pivo, u umerenim količinama, zbog svojih prirodnih sastojaka ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i lepotu kože, kose i noktiju. Ono predstavlja jedan od najboljih izvora magnezijuma, kalijuma, cinka, fosfora, silicijuma, sumpora, natrijuma i bakra, vitamina B1, B2, B3 i B6, vitamina B12 i pojedinih aminokiselina i flavonoida

pivo podmladuje i osvežava tri kozmetička tretmana iz krigle

Pivo pegla bore

Tajna piva je u vitaminima, mineralima i bioaktivnim supstancama, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prevremeno starenje. Ujedno, kožu zbog mikroelemenata, kao što su veće količine cinka, čini otpornijom na stvaranje akni i nepovoljne spoljne uticaje. Budući da hmelj pivu daje antioksidaciono svojstvo, ekstrakti iz te biljke uveliko se koriste u kozmetičkoj industriji za proizvodnju preparata namenjenih nezi osetljive kože.

Još su mesopotamski pivari pre četiri i po hiljade godina pivo upotrebljavali u kozmetičke svrhe. U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, a imućnije žene otkrile su da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvežava.

I bake su znale da je pivo dobro za kosu

Već je odavno poznato da se za negu kose koristi pivo. Pivo vlasi čini sjajnijim i čvršćim, bez obzira na to da li je ono sastojak industrijski proizvedenih šampona i preparata za kosu ili je iz kućne radinosti. Vitaminski koktel dobijen iz piva, uz dodatak suvog kvasca, pomaže i u jačanju lomljivih noktiju.

Tajni rituali

Jedna od najpoznatijih priča govori o ritualima koje je primenjivala carica Teodora. Ona je koristila naizmenično kupke toplog i hladnog piva. Kupke u toplom pivu služile su za obnavljanje kože, a kupke u hladnom pivu za održavanje mladosti. Danas postoje terme u kojima je pivska terapija vrlo tražena.