back to top

Zabavne ribice

ribice zabavne ribiceOskari 
To su ribice ovalnog oblika sa karakterističnim napućenim ustima. Ima ih u različitim, kao mermer išaranim kombinacijama crne, crvene, narandžaste boje i albino. Živahne su i razigrane, posebno kada ih hranite. Imaju običaj i da iskoče na površinu, zapljusnu i preurede dekoraciju, ili ih izbacuju iz akvarijuma pljuvanjem. Prave biljke bi trebalo da se stave u saksije i bezbedno pričvrste, ili će često biti iskopane. Plastični ukrasi mogu postati igračke i mnogi vlasnici oskara misle da često tumbanje ukrasa daje ovoj ribici šansu da istražuje novo okruženje.
Proždrljivi su i brzo će prepoznati ruku koja ih hrani. Možete ih dresirati da se prevrnu kad uzimaju hranu, a neki će čak naučiti da uživaju kada ih mazite. Oni su veoma pažljivi, nekad zahtevni, a ponekad i razmaženi.

Paku
Ribica paku je u srodstvu sa piranom i veoma liči na nju. Uglavnom je biljojed i koristi moćna usta da smrska semenje i orašaste plodove u divljini. Za nekoliko godina dosta poraste – do 60 cm u dužini, i mora se držati u ekstremno velikim akvarijumima, jer može da živi i decenijama.
Paku ribice prepoznaju svoje vlasnike i uživaju kad ih oni maze. Često će i jesti iz ruku.
Mogu se držati sa drugim paku ili velikim ribicama, veoma su razigrane i često se međusobno jure po akvarijumu.

Balon

Balon-ribibice, poznate i kao fugu, prepoznatljive su po svom jedinstvenom defanzivnom mehanizmu. Kad su ugrožene, one progutaju veliku količinu vode ili vazduha i postanu dva do tri puta veće, kako bi uplašile potencijalne predatore. Divlje balon-ribe imaju otrov koji je smrtonosan, ali većina akvarijumskih primeraka ne može da razvije ovaj otrov, jer im je za to potrebno da progutaju određenu bakteriju, koja živi samo u otvorenim vodotocima.
Balon-ribe se mogu naći u različitim sredinama širom sveta i postoje vrste koje žive u slanim i slatkim vodama.
Ove ribe jedu skoro sve što je mesnato, ali im treba davati dovoljno hrskave hrane da bi im se zubi potkresali, u suprotnom će previše porasti. Jedu dok im stomaci ne postanu toliko okrugli da se teško kreću po akvarijumu, pa treba paziti da se ne prejedu.

Ž. Štrbo
Izvor: Zov.rs