back to top

Crnotemeni papagaj (pyrrhura rupicola)

Mnogo vrsta papagaja naseljava područje Južne Amerike, a većina od njih značajne su u avikulturi i ljudi ih rado odgajaju.

Dosta vrsta južnoameričkih papagaja je zaštićeno, pa oni koji se bave njihovim odgojem moraju poštovati stroge propise koji držanje takvih ptica u volijerama potpuno definišu.

Jedna od takvih vrsta je crnotemeni papagaji, mada on nije toliko raširen u odgoju kao neke njemu srodne vrste. Živi u jugozapadnom basenu Amazona, susednim istočnim padinama Anda, u Peruu, Boliviji i delovima Brazila.

Veoma zanimljivi i raznovrsni su papagaji iz roda Pyrrhura kojih ima više vrsta, a naseljavaju suptropske i tropske oblasti Južne Amerike. Neki od njih prilično su domestificirani, sa ustaljenim velikim brojem mutiranih boja.

Najčešće naseljava vlažne, ravničarske šume i obodna područja oko njih do 300 m nadmorske visine, mada su viđena jata ovih papagaja na područjima Anda na nadmorskoj visini od 2000 metara.

Postoje dve podvrste: nominalna Pyrrhura. r. rupicola koje najviše ima u Peruu i Pyrrhura. r. sandiae koja nastanjuje jugoistočni Peru, Boliviju i severne delove jugozapadnog Brazila. Kod nje perje na vratu i grudima nema tako istaknute bele krajeve, a zeleno perje na licu ima različitu nijansu od perja nominalne podvrste.

Crnotemeni papagaj spada u srednjevelike papagaje sa dužinom od 25 cm i težinom od 55 do 70 grama. Boja perja je uglavnom zelena, osim crno-braon kape koja se nalazi u temenom delu glave.

Lice je maslinastozeleno. Na prednjem delu vrata i gornjem delu grudi nalazi se ogrlica koja se sastoji od dvobojnog perja, gde je svako pero u osnovi crnkasto, a ka kraju jasno je oivičeno belom bojom.

Poslednja dva, tri reda pera na ogrlici imaju žućkasta oivičenja i bela boja je neuočljiva. Na obodima krila, ispod ramenog dela perje je jarko crveno, što je poseban ukras crnotemenih papagaja.

Mali deo oko očiju je neoperjan i beličast. Kljun im je jak, povijen kao kod većine papagaja i crn. Žive u jatima koja nisu velika i obično ih čine 20 do 30 jedinki.

Pare se u periodu februar-mart, a ženka u šupljinama drveća polaže 4 do 7 jaja na kojima do izleganja mladih zajedno sa mužjakom leži 23, 24 dana. Mladi se potpuno osamostaljuju kad dostignu starost od 7, 8 nedelja.

crnotemeni papagaj
Dosta vrsta južnoameričkih papagaja je zaštićeno, pa oni koji se bave njihovim odgojem moraju poštovati stroge propise koji držanje takvih ptica u volijerama potpuno definišu.

Crnotemeni papagaji kao kućni ljubimci

Crnotemeni papagaji nisu mnogo glasni, veoma su pametni, aktivni, te su zato idealni kao kućni ljubimci. Trebalo bi ih držati u dnevnoj sobi, jer vole društvo ljudi, a ako su usamljeni znaju da se problematično ponašaju. Zato su pogodni za držanje u porodici gde je neko stalno prisutan u kući.

Uvek se i na poseban način vezuju za određenog, člana porodice u kojoj žive. Kad se naviknu, vole da ih čovek dodiruje i miluje rukom. Poželjno je da u kavezu imaju pokoju igračku, ili grančice koje rado grickaju, da se time zabavljaju kad su sami. Lako se mogu naučiti raznim trikovima i veštinama, a neretko imitiraju i pokoju ljudsku reč.

Za odgoj im je potrebna samostalna volijera, jer su agresivni prema drugim vrstama, pogotovo u periodu razmnožavanja. Gnezde se u tzv. višim, vertikalnim gnezdima (imitacija šupljeg stabla), sa otvorom za ulazak prečnika 70 do 80 milimetara.

Dno gnezda ispunjava se suvom strugotinom, kukuruzovinom, cepkanom hartijom, čistom slamom i suvom travom.

crnotemeni papagaj
Crnotemeni papagaji kao kućni ljubimci

Crnotemeni papagaj ishrana

Ovi papagaji hrane se smesom semenja za srednje papagaje, koja nipošto ne sme biti sastavljena od premasnog semenja. Dodaci hrani su: zeleniš, sveže povrće i voće.

U periodu prehrane mladunaca daju im se tvrdo kuvana jaja sa dodacima (jajčana smesa), naklijalo semenje i mlad neslan sir.

crnotemeni papagaj (pyrrhura rupicola)
Crnotemeni papagaj (pyrrhura rupicola)

Selekcija

Crnotemeni papagaji spadaju u zaštićenu vrstu, te se smeju držati samo jedinke propisno alkirane, zatvorenim prstenjem, odnosno ptice izležene u volijeri.

Kod crnotemenih papagaja doskora nije bilo ptica mutiranih boja, a sada se prezentuje opalna mutacija, koju je prvi selekcionisao odgajivač ovih papagaja iz Majamija.

Izvor: ZO

Preporuka