back to top

Kako postupiti kod ozljede kralježnice | Kako pomoći ozljeđenome kod povrijeđene kralježnice (PRVA POMOĆ)

Postupak kod povrede kičme

Pojedincu je potpuno nemoguće da pruži prvu pomoć i preveze osobu kojoj je povrijeđena kičma. Potrebna su najmanje tri spasioca.

Najteže je i najodgovornije pružanje prve pomoći kod prijeloma vratne kralježnice. Ako se sjetimo anatomije, tada ćemo znati da je vratni dio kralježnice najpokretljiviji. Zato su mogućnosti naknadnih povreda najveće. Povrijeđena vratna kralježnica mora biti neprestano pod uzdužnim istezanjem koje se vrši dlanovima preko uglova donje čeljusti. Nisu dopuštene nikakve kretnje lijevo ili desno, naprijed ili natrag.

Drugi spasilac mora jednom rukom oprezno podići ranjenikova leđa do visine ramenih prstenova, a drugom rukom podupirati slabinski dio kralježnice. Treći spasilac podržava zdjelicu i bedra. To je jedini način da se unesrećeni odnese s mjesta nesreće, a svaki novi spasilac još više olakšava ovaj postupak.

Tako podignutu povrijeđenu osobu treba poleći na ravnu podlogu (dasku, vrata, tvrda nosila, čvrsti pokrivač i ostali priručni prikladni materijal).
Ako je pri svijesti, treba mu zabraniti svako pomicanje. Ako je nemiran, najvećom se pažnjom moraju spriječiti njegove kretnje.

Kod prijevoza je najbolje učvrstiti donje udove jedan uz drugi u visini skočnih zglobova, koljena i bedra. Gornje udove treba pričvrstiti uz trup. Glavu stalno istezati i spriječiti bilo kakve postranične kretnje, a pogotovu pokušaje da se unesrećeni podiže. Postranične kretnje najbolje se mogu spriječiti priručnim odjevnim ili drugim predmetima, tako da se čvrsto nabiju s obje strane glave. Pokrete prema naprijed mora onemogućavati jedan od spasilaca.

Budući da su prijelomi vratne kralježnice danas najčešći u prometu i poljoprivredi, to je veoma važno da se upute najstrože poštuju. Prenagljenost i nesmotrenost mogu biti kod takvih povreda opasne, a ponekad i smrtonosne. Pošto se postupilo po opisanim uputama, treba najhitnije osigurati prijevoz unesrećenoga, i to samo u ležećem položaju. Kod svih ostalih prijeloma kralježnice ispod vratnog dijela unesrećene treba također spasavati i prevoziti u ležećem položaju s manjim podupiranjem kičme u predjelu prijeloma tako da se stvori mali luk. U tim slučajevima otpada zaštita glave.