back to top

Kako prepoznati i lečiti upalu desni ?

U današnje vreme brzog i nezdravog života, upala desni odnosno gingivitis, je sve češća pojava. Procena je da oko 80% odraslih boluje od upale desni. Gingivitis je veoma ozbiljan problem, jer ako se ne povede računa o njemu, on vodi do težeg oboljenja (paradontoze) i na kraju može dovesti čak i do ispadanja zuba.

Uzroci upale desni

Uzrok upale desni je zubni plak, koji se taloži oko korena zuba. Zubni plak je prepun bakterija koje nepovoljno utiču na gleđ zuba, kao i na desni. Na gleđ zuba utiču tako što izazivaju karijes, a na desni tako što izazivaju infekciju i povlačenje desni. Tako se stvaraju džepovi u kojima se talože štetni mikroorganizmi koji inficiraju okolno tkivo i na kraju ovo može dovesti do gubitka zuba.

upala desni kako prepoznati i lečiti upalu desni ?

 

Takođe desni mogu krvariti usred hormonskih poremećaja u trudnoći. Neki lekovi mogu kao neželjeni efekat izazvati hiperplaziju desni. Nedostatak vitamin C i akutna leukemija, takođe mogu biti razlozi upale desni.

Simptomi upale desni

Simptome upale desni je teško primetit. Gingivitis se razvija sporo. U početku su desni sjajne, mekane, crveno-ljubičaste i otečene. Siguran znak upale desni je krvarenje prilikom pranja zuba.

Lečenje upale desni

Univarzalni lek za upalu desni ne postoji i upala desni se ne leči lako. Potrebno je mnogo truda kako bi ste oporavili vaše desni. Za početak, potrebno je popraviti oralnu higijenu. Korisitite meku četkicu za zube, a zube perite od korena ka vrhu i posebno budite nežni na mestima gde počinju desni. Možete koristiti dve četkice za zube, naizmenično, kako bi one uspele da se u popunosti osuše nakon korišćenja. Jednom nedeljno potapajte četkicu u vodonik-peroskid (ovo će uništiti nagomilane bakterije na četkici). Možete koristiti i električnu četkicu za zube, jer se procenjuje da uništava 98% kamenca, dok klasična četkica uništava samo 48%. Koristite rastvore za ispirenje zuba i konac za zube. Masirajte desni barem jednom dnevno, a najbolje bi bilo posle svakog obroka.

ispiranje usta kako prepoznati i lečiti upalu desni ?

Da bi ste uspešno izlečili upalu desni, popravljanje oralne higijene je samo preduslov. Potrebno je i da promenite neke svoje navike, kao i ishranu. Za početak treba napomenuti da cigarete i alkohol veoma loše utiču na desni, jer oni otklanjaju vitamine i minerale iz našeg organizma, a da bi se upala desni lečila neophodno je da unosimo dovoljno odgovarajućih vitamina i minerala. Za zdravlje zuba i kostiju najvažniji je kalcijum. Kalcijum treba unositi u prirodnom obliku pomoću namirnica u kojim ga ima najviše, kao što su mleko, žitarice, losos, brokoli, kelj… Da bi se kalcijum pravilno apsorbovao, potrban je vitamin D. Vitamin D se uglavnom stvara u koži nakon izlaganja sunčevoj svetlosti. On se nalazi i u morskoj ribi (sardine, losos, tuna), mleku, jajima.. Tamno voće (grožđe, borovnice, kupine), južno voće, soja, crno vino i još neke namirnice će pozitivno uticati na oštećene desni jer sadrže bioflavonoide koji zajedno sa vitaminom C jačaju desni i obnavljaju oštećena tkiva. Potrenbo je i unošenja vitamina B9 (folna kiselina) koji utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i regeneraciju tkiva. Da bi ste uneli dovoljno vitamina B9, preporučuje se da jedete zeleno povrće, koštunjavo voće, južno voće i integralne žitarice.

Zeleni čaj je takođe odličan lek za upalu desni, jer ubija bakterije koje utiču na stvaranje gingivitisa, a u isto vreme jača desni i zube. Naučno je dokazano da pljuvačka pozitivno utiče na zdravlje zuba i desni, jer sadrži jedinjenja koja štite gleđ od oštećenja. Tako da ako imate suva usta, to je problem koji treba otkloniti. Za to se predlaže korišćenje ulja nućurka.

solja caja kako prepoznati i lečiti upalu desni ?

Veoma se preporučuje korišćenje tečnosti za ispiranje usta. A evo kako možete sami napraviti tečnost:

  • Jednostavno rastvoriti morsku so u mlakoj vodi i svako jutro ispirati usta;

  • Tečnost za usta od rastavića će ojačati vaše desni. Ovu tečnost treba koristiti više puta u toku dana. Evo kako se priprema: Sa 5 dl vode prelijte kašičicu i po usitnjenog i osušenog rastavića. To ostavite da odstoji 30 min, a zatim procedite. U to dodajte kašičicu soli i promešejte;

  • Tečnost za usta od kore hrasta je odlična za dezinfekciju usta. Ovu tečnost možete koristiti više puta u toku dana, po potrebi. Priprema se tako što kašiku usitnjene i osušene kore hrasta prelijete sa 5 dl hladne vode i lagano prokuvate nekoliko minuta. Kada procedite i ohladite tečnost, dodajte 2-3 kašičice jabukovog sirćeta i promešajte;

  • Za dezinfekciju možete koristiti i tečnost od cvetova lavande. Suve cvetove lavande (jednu i po kašiku) preliti sa pola litra ključale vode. To treba ostaviti da odstoji 20 min, procediti i dodati malo meda.

U svakom slučaju, ukoliko primetite bilo koji od gore navedenih simptoma, najbolje je odmah se javiti svom stomatologu.