back to top

Kako se rešiti akni na leđima, nadlakticama i zadnjici

bubuljice na ledjima kako se rešiti akni na leđima, nadlakticama i zadnjiciAkne se mogu formirati na leđima, nadlakticama i zadnjici i dolaze u nekoliko oblika: bubuljice, mitiseri, upaljene bubuljice i ciste, koje su bolne i nastaju duboko ispod površine kože.

Šta uzrokuje akne na leđima, nadlakticama i zadnjici?

Ne postoji naučno objašnjenje o tome šta izaziva ove akne. Međutim, ono što se zna je da one imaju tendenciju da se javljaju oko puberteta jer u pubertetu prorade lojne žlezde koje proizvode sebum. Kada se previše sebuma proizvede, pore u koži i folikuli kose mogu se začepiti, i privlačiti bakterije. To dovodi do akni.

Stres, masna hrana, preterano znojenje, pa čak i geni ne uzrokuju akne na telu. Takođe, ne postoje dokazi da na nastanak akni utiču tesna odeća, znojenje i teški ranci, mada ove stvari pogoršavaju akne.

Kako se leče akne na leđima, nadlakticima i zadnjici??

U blažim slučajevima akni, koristi se krema ili gel sa benzoil peroksidom. Nanesite kremu na akne noću i pustite da se osuši pre nego što stavite odeću na sebe. Izražene akne, uključujući i ciste, trebalo bi da se leče kod dermatologa.

Za lečenje blagih akni:

U lečenju akni, potrebno je napraviti nekoliko koraka.

Korak 1. Operite leđa sa anti-bakterijskim sapunom za lice. Pustite kožu da se osuši.

Korak 2. Nenesite kremu ili gel sa benzoil peroksidom. Pustite da se osuši.

Korak 3. (opciono) Neki stručnjaci predlažu da se benzoil peroksid koristi zajedno sa preparatima na bazi alfa-hidroksilnih kiselina. Postoje losioni i kreme sa alfa-hidroksilnim kiselinama. Njihova upotreba se preporučuje posle benzoil peroksida jer hidriraju isušenu kožu.

Ako imate ozbiljne akne na telu, obratite se dermatologu, koji će vam dati recept za određene preparate. Ciste se tretiraju u dermatološkoj ordinaciji.

Kako sprečiti vraćanje akni

Piling je odličan način da se oslobodite mrtvih ćelija kože koje se često nagomilaju na leđima, zadnjici i nadlakticama. Koristite piling na bazi šećera ( bolji je nego onaj na bazi soli) jednom nedeljno.