back to top

Kako zaštititi odjeću od moljaca | Savjeti za zaštitu odjeće od moljaca

Jedan od najvećih problema je taj kako zaštititi odjeću od moljaca!

Ličinke moljaca su te koje čine štetu. Mali bjelkasti crvi — dugi oko 6 mm — sa smeđim glavama, jedu vunu i prirodnu dlaku, ali ne vole sintetička vlakna, pamuk ili lan! Stoga su najugroženiji vuneni predmeti, krzneni kaputi, sagovi i tepisi, pokrivači, tapecirani namještaj i zavjese.

Prije nego što spremite nabrojene predmete, očistite ih ili operite, zatim ih spremite u velike polietilenske vrećice i čvrsto zalijepite samoljepljivom trakom. Prije nego li u vrećice spremite vunene predmete, poprskajte ih sredstvom protiv moljaca.

Prije ponovnoga nošenja, odjeću će trebati dobro prozračiti. Kao dodatnu mjeru opreza, u ladice posipajte kristaliće protiv moljaca, a nabaviti ih možete u ljekarnama.

Također možete od gaze sašiti vrećice za kristaliće i objesiti ih ondje gdje spremate odjeću. U ormare možete zalijepiti trake koje sporo isparavaju sredstvo i ubijaju odrasle moljce.

Posumnjate li da u nekom odjevnom predmetu ima ličinaka ili jajašaca moljaca, položite predmet na dasku za glačanje, prekrijte ga vlažnim ručnikom i izglačajte vrućim glačalom. Vrućina i para glačala uništit će neželjene uljeze.