back to top

Koža i hladnoća

zima koža i hladnoćaHladno i vetrovito vreme je najveći neprijatelj vaše kože. Ukoliko koža nije dovoljno zaštićena može doći do iritacije, crvenila, ekcema čak i bora.

Koža ima mehanizme koji je štite od suvoće. Lojne žlezde daju vlažnost svim delovima kože. Ali kada je hladno ili kada je koža izložena jakom vetru, lojne žlezde moraju mnogo više da rade.

Kada je hladno, molekuli se teže kreću i tečnost se zgušnjava. To je ono što se događa kada stavite vodu u fržider – molekuli prestaju da se kreću, i stvrdnjavaju se u led. Zagrejte ih i molekuli će opet početi da se kreću i led se pretvara u vodu. Vaše lojne žlezde prirodno hidriraju vašu kožu i kada je izložena hladnom vremenu ili hladnom vetru, kretanje molekula se po istom, gorenavedenom, principu usporava i izlučena masnoća ne može lako i nesmetano da se kreće i hrani kožu.

To znači da se u tim situacijama površina kože ne hrani dovoljno kao što se to dešava u normalnim uslovima. Rezultat je koža koja postaje suva, ponekad toliko puno da puca. Te sitne napukline zovemo hrapavost ili iritacija kože koja se javlja upravo nakon izlaganja hladnom i vetrovitom vremenu. A suva koža je mnogo podložnija stvaranju bora.

Kada ste napolju izloženi hladnoći i vetru veoma je važno da zaštitite vašu kožu. Ne zaboravite adekvatno da se obučete: nosite šal i prekrijte njima deo lica do nosa. Nosite naočare za sunce kada se odsjaj sunca odbija od beline snega. Oblačite se tako da vama bude toplo.

Koristite redovno losion, kremu za vlažnost i kremu za zaštitu kože lice. Poboljšajte hidrantnost svakodnevnim tuširanjem vrućom vodom uz upotrebu blagih sapuna ili gelova za tuširanje koji ne isušuju kožu. Nanesite na kožu odmah nakon tuširanja hidratantnu kremu.

Odaberite kvalitetnu hidratantnu kremu jer je to najvažnije za negu kože. Dnevna krema treba da sadrži cink oksid. Dobro hidriranje treba da napravi zaštitnu barijeru od spoljašnjih uticaja na kožu.

Ako vam se usne ljušte od hladnoće, samo hidriranje neće biti dovoljno tako da je obavezna i noćna nega.

Izvor: Dijeta.net