back to top

Ludite bez slatkiša, mesa, slanog ili ljutog?

Već ujutro osećate snažnu želju da otvorite vrećicu čipsa ili pojedete sladoled a želja je toliko jaka da ste u stanju da odmah odete u prodavnicu? Ako je tako, možda vam manjkaju neki minerali ili ne jedete dovoljno kaloričnu hranu.

300405 hrana foto arabia msn com f ludite bez slatkiša, mesa, slanog ili ljutog?

Razmislite da li vas muči jedna od četiri žudnji za hranom, pa saznajte šta one govore o vašem zdravlju i kako ih na zdrav način možete smanjiti.

Ludi za slatkim

Ako žudite za šećerom, to je obično zato što telo pokušava da poveća nivo serotonina, koji u mozgu stvara osećaj dobrog raspoloženja. Kad jedete hranu bogatu ugljenihhidratima, poput čokolade, sladoleda i druge vrste slatkiša, raste nivo serotonina i podiže raspoloženje. Potreba za slatkim takođe može da proizlazi iz potrebe da poboljšate nivo energije. Ako trenirate gladni, razumljivo je da mozak žudi za izvorom energije kao što je šećer koji će vam brzo vratiti snagu. Zbog istog razloga žudite za slatkišima oko 16 sati tokom radnog dana ili kasno noću kad ste umorni. Ako ste osoba koja “zaboravlja” da jede, telo može da traži slatko jer prekomerna glad dovodi do pada šećera u krvi.

Zdrav način da smanjite žudnju za slatkim? Jedite sveže voće, poput banana, popijte frape bez šećera, jogurt ili gorki kakao.

Iskonski mesojedi

Ako vam sočni hamburgeri i odresci ne idu iz glave, možda imate manjak gvožđa. Crveno meso je fantastičan izvor gvožđa. U slučaju da ga niste jeli duže vreme, može se javiti želja. Zdrav način da smanjite žudnju za mesom?

S vremena na vreme jedite crveno meso. Grašak i mahunarke, te jaja i perad takođe su dobar izvor gvožđa, a ne dovode do preteranog unosa zasićenih masnoća i kalorija.

Zaljubljeni ste u slano

Ako maštate o tome da pojedete perece ili čips i ne možete da zamislite život bez dosoljavanja, možda vas muči nedostatak minerala. Istraživanja su pokazala da su žene koje su imale niski unos kalcijuma zapravo žudele za slanim jelima. Povećan unos natrijuma može privremeno povećati nivo kalcijuma u krvi. Ženama se u PMS takođe može smanjiti nivo kalcijuma, što može povećati želju za namirnicama koje ga sadrže.

Ipak, to nije jedini uzrok žudnje za slanim. Ako naporno fizički radite i puno se znojite, gubi se voda i elektroliti, uključujući i natrijum. Zdrav način da smanjite ovu žudnju? Čim završite s vežbanjem ili napornim radom, uzmite piće bogato elektrolitima.

Volite ljuto

Svoja jela volite da dobro zaljutite? Možda vaše telo želi da se rashladite. Iako to zvuči paradoksalno, znojenje koje izaziva ljuta hrana zapravo hladi organizam. Osim toga, neki se “navuku” na ljutu hranu zbog osećaja koje izaziva. Ljuta hrana može da poveća otkucaje srca, podstakne cirkulaciju, pa čak i da poveća broj udisaja.

Zdrav način da pobedite ovu žudnju? Dobra vest je da je ljuta hrana, poput ljutih paprika, zdrava, pa ako vam ne izaziva zdravstvene smetnje, možete slobodno da nastavite da je konzumirate.