back to top

Promenom navika do ravnog stomaka

Odlučili ste da se oslobodite zaobljenog stomačića.

ravan stomak 620x0 promenom navika do ravnog stomaka

 

Ali, da li znate da to nećete tako lako postići samo vežbama za zatezanje stomačnih mišića.

Pored tih vežbi, treba da naučite pravilno da dišete, da vam pravilno držanje tela postane refleks, da redovno masirate stomak, da steknete naviku da se hranite zdravo, kao i da hranu pravilno žvaćete i polako jedete.

Samo redovnom fizičkom aktivnošću, odnosno bavljenjem nekim sportom koji jača izdržljivost, oslobodićete se naslaga sala koje su se nagomilale oko vašeg struka. Bilo da se opredelite za trčanje, plivanje, vožnju bicikla ili aerobik, važno je da se tim sportovima bavite redovno najmanje tri nedelje bez prestanka. Uz to, svakoga jutra radite vežbu pravilnog disanja.

Bilo da ležite, stojite ili sedite, položite šake na stomak, udahnite duboko, ali pritom naduvajte stomak. Ostanite u tom položaju 2-3 sekunde, pa lagano izdahnite i maksimalno uvucite stomak. Ponovite 10 puta.

Pravilno držanje tela takođe je veoma važno. Stoga, uvucite stomak, stegnite mišiće abdomena i ispravite leđa!

Da biste ubrzali razlaganje masnih naslaga na stomaku svakodnevno ga bar tri minuta masirajte vrhovima prstiju u krug, u pravcu okretanja kazaljki na satu.

Naučite da jedete polako i da svaki zalogaj dobro sažvaćete. Ali, ne preterujte u tome jer stručnjaci tvrde da svaki obrok ne sme da traje duže od 30 minuta.

Ako svaki zalogaj sažvaćete deset puta pre nego što ga progutate stimulisaćete bolje varenje hrane i potpuno se osloboditi neprijatnog nadimanja.

Takođe, treba da pijete vodu bogatu magnezijumom kako biste poboljšali „tranzit“ hrane i pražnjenje creva.

Promenite način ishrane. Jedite nemasna mesa, ribu i jaja, a zaboravite sosove, gazirane sokove i poslastice na bazi brzih šećera!