back to top

Ravan stomak za sedam dana

Letnje vreme je pred nama, odlasci na more i bazene, a vi imate masne naslage na stomaku? Ukoliko ih nemate mnogo, prvi rezultati mogu biti vidljivi već za mesec dana, uz pravilne vežbe i ishranu.

Da li je moguće dobiti ravan stomak za sedam dana? Ukoliko želite ozbiljno da se posvetite gubljenju naslaga, morate da se čvrsto držite plana vežbanja i ishrane.

Uz povećanje fizičke aktivnosti i dobar kardio-trening, vežbe snage i manje ugljenih hidrata, prve rezultate primetićete već za mesec dana – napominje profesor sporta Miroslav Ćušić koji je podelio sledeće savete za brzo dostizanje željene figure.

Smanjite stres

Prvi korak u ostvarenju ravnog stomaka je da smanjite stres. Za nastajanje stresa glavni je krivac hormon kortizol koji povećava i apetit, a zbog toga se više masnoće nakuplja oko struka i na stomaka. Iako kažu da je joga dobra za stres, ona zahteva jaku koncentraciju i jak intelekt, tako da ne može reći da joga pomaže izbegavanju stresa.

Joga je način života i životna filozifija, a ne samo obična vežba. Nekome će u izbacivanju stresa kao terapija doći kardio-boksing, sve zavisi od individue.

ravan stomak
Kako postići ravan stomak?

Za ravan stomak izbacite loše navike

Zdrav stil života je veoma važan kod vitkog izgleda. Ako ne uspete da potpuno izbacite, barem se potrudite da smanjite na minimum loše navike poput pušenja i konzumiranja alkohola.

Pravilno držanje

Svoje držanje ćete poboljšati ukoliko držite leđa uspravno i dok sedite. Dok vam je kičma prava, i stomak će izgledati ravnije, a vi ćete imati više samopouzdanja.

Tečnosti

Za zdravije i brže mršavljenje potrebno je piti više obične vode kako bi se organizam pročistio od toksina. Ipak, ne treba preterivati. Jednostavno vodite računa o tome da ne budete dugo žedni ni u toku dana ni za vreme treninga.

I nezaslađeni čajevi i sveže ceđeni sokovi se računaju u tečnost.

ravan stomak
Sok od celera je odličan za ravan stomak.

Korigovanje ishrane

Ukoliko smanjite unos ugljenih hidrata, smanjili ste unos kalorija i šećera koji se pretvaraju u masne naslage. Potrebno je i da izbacite brzu i masnu hranu, i povećate unos svežeg voća, kuvanog povrća i hranu bogatu vlaknima. Upravo je hrana siromašna hranljivim vlaknima jedan od uzroka gojenja.

Svakodnevno unosite i žitarice sa jogurtom ili mlekom sa malo masti i pijte što više vode i nezaslađenih čajeva.

U toku dana biste trebalo da imate pet obroka: doručak, užinu, ručak, još jednu užinu i večeru. Iako vam pet obroka zvuči kao veliki broj, važno je da jedete češće a manje, kako biste sprečili prejedanje na kraju dana, a tako ćete imati i više energije za naporan dan.

Vežbe snage

Kada vam je cilj da izgubite salo, onda je efikasnije da prvo radite vežbe snage pa onda kardio. U vežbe snage spadaju trbušnjaci, čučnjevi i sklekovi. Sve vrste trbušnjaka će vam pomoći u učvršćivanju trbušnih mišića.

Klasični trbušnjaci se rade na sledeći način: fiksirajte stopala ispod nekog čvrstog predmeta, lezite na pod i podižite gornji deo tela sa rukama iza glave. Za dodatni efekat se zadržite na uglu od 45 stepeni barem tri sekunde. Uradite tri serije po 12 ponavljanja.

ravan stomak
Kada vam je cilj da izgubite salo, onda je efikasnije da prvo radite vežbe snage pa onda kardio.

Kardio-trening

Trbušnjaci nisu dovoljni da biste imali ravan stomak, već ih morate kombinovati sa kardio-vežbama. One poboljšavaju cirkulaciju, i treba ih raditi barem dva do tri puta nedeljno, po sat vremena. Kardio-trening uključuje trčanje, brzi hod ili plivanje.

Kao zamena za kardio-trening napolju može da posluži manja stolica ili neki čvrst i stabilan predmet na koji se možete penjati do 60-70 centimetara. Kontinuirano se penjite naizmenično jednom pa drugom nogom od tri minuta i duže. Vežbajte od 15 do najviše 60 minuta.

Preporuka