back to top

Top 3 fitnes greške koje prave žene

Tri najčešće fitnes greške koje prave žene

Ne tako davno, teretanama su dominirali znojavi, muževni muškarci sa bicepsima , koje kao da neko ošamari svaki put kada devojka uđe u njihovo svetilište za izgradnju mišića.

U današnjim teretanama možemo videti dosta žena koje ozbiljno vežbaju, a čiji izgled, i to ne samo zbog privlačnosti, primećuju i gore pomenuti mačo muškarci.

I ne govorimo o ženskim takmičarskim bodibilderima – govorimo o redovnim, običnim ženama koje su se obavezale da postanu jače, zdravije i samopouzdanije, i rade sjajan posao u tome!

Nažalost, čini se da su ove tvrdokorne devojke još uvek manjina u ženskoj populaciji koja je orijentisana na fitnes, pošto većina žena u teretanama širom još uvek sledi neke staromodne, zastarele pristupe fitnesu i ne žele da priđu sali za tegove.

Čak i ako to učine, neće izabrati ništa teže od para ružičastih bučica. Da, mnoge žene i dalje veruju da će ih nekoliko treninga sa tegovima magično transformisati u neku vrstu ženskih klonova Švarcenegera.

I to je greška broj jedan, koju pravi najveći broj fitnesica.

Vežbe s tegovima jesu za žene. Itekako!

top 3 fitnes greške koje prave žene
Top 3 fitnes greške koje prave žene

1. TRENING SNAGE JESTE ZA TEBE

Većina vežbi koje koje radite sa roze bučicama su posturalne ili korektivne vežbe, što čini njihovu korisnost veoma ograničenom.

Jer, ako možeš da ćaskaš sa drugaricom tokom poslednjih nekoliko ponavljanja, zapravo – gubiš vreme. Razbijte kalup i počnite da dižete teret i verujte nam, bićete svedoci čuda u pogledu vašeg zdravlja i izgleda.

Na početku može biti veoma teško i zbunjujuće, ali ne dozvolite da vas to uplaši. Pitajte za savet kad god niste sigurni kako da izvršite određeno podizanje i dajte sve od sebe – obećavamo da nema ničega što malo vežbe ne može da popravi.

2. PREVIŠE KARDIJA

Ako je kardio jedina stvar koju radite da biste poboljšali svoj nivo kondicije, onda grešite.

Kardio, posebno njegova stabilna varijanta, nije baš efikasan način da istopite višak masti i oblikujete svoje telo. Čak i ako radite HIIT kardio, teško da je to dovoljno da vas dovede u top formu.

Verovali ili ne (i ne morate da nam verujete na reč, mnoge naučne studije su to potvrdile), trening snage je najbolji način da izgubite značajnu količinu težine i istovremeno poboljšate definiciju mišića.

Ako ste uporni sa kardio treninzima, a kilogram ii dalje stagniraju, možda je vreme da se zapitate kako ubrzati metabolizam. E tu je trewning snage nezamenljiv.

Ako toliko volite kardio, pokušajte bar da ga malo unapredite. Nemojte biti fanatični ni u jednom stabilnom tempu HIIT kardio-a – radite oba i uključite različite vežbe u svaku sesiju.

I zaboravite na mašine. Umesto toga, isprobajte neke pokrete iz „stvarnog života“ koji rade na vašem telu na način na koji je dizajnirano da se kreće, kao što je izvođenje burpija, trčanje na otvorenom, penjanje na brdo, itd. I imajte na umu da je kardio trening odličan sve dok nije u centru vašeg fitnes programa.

top 3 fitnes greške koje prave žene

3. PRESTANI DA SE IZGLADNJUJEŠ

Treba da znate da ekstremna dijeta ne funkcioniše dobro sa redovnim fizičkim vežbama, posebno na duge staze – u stvari, može biti veoma kontraproduktivna. Napravite plan zdrave ishrane koji će vam obezbediti svu energiju i ishranu potrebnu vašem telu da bi pravilno funkcionisalo, posebno ako pravite grešku broj 2 iz ovog teksta – previse kardija.

Osim zdravstvenih problema, ako želite da izgubite višak masti, potrebna vam je brz metabolizam, a neuhranjenost će samo usporiti vaš metabolizam i sprečiti vas da maksimalno iskoristite svoje treninge.

I usput, šta je sa vašim unosom proteina? Nije važno da li odaberete jaja, morske plodove ili pasulj kao glavni izvor ovog vitalnog makronutrijenta – samo se pobrinite da ga dobijete u izobilju.

Pročitajte i ovo: