back to top

Tetovaže izazivaju rak?

Dok različite tetovaže sve više krase tela mladih ljudi, naučnici tvrde da neka od mastila koja se koriste za tetoviranje, sadrže kancerogene materije.

tetovaza zena tetovaže izazivaju rak?

 

Toksini koji se nalaze u mastilu namenjenom za tetoviranje, mogli bi da prodru u telo i na taj način povećaju rizik obolevanja od raka.

 

Stručnjaci veruju da bi jako male količine mastila nakon tetoviranja mogle da dospeju u krvotok, slezinu i bubrege i oštete sposobnost tela da filtrira nečistoće koje dospevaju u organizam.

Britanski naučnici tvrde da neka mastila koja se koriste za tetoviranje sadrže i karcinogene materije, kobalt i živu, a štetne materije pronađene su i u mastilima koja se koriste u Evropi.

Naučnici koji su analizirali sastav mastila, tvrde da su u crvenom mastilu pronašli živu, dok zelena i plava sadrže kobalt.

Profesor dermatologije na Univerzitetu u Kopenhagenu, Jorgen Serup, pronašao je kancerogene materije u čak 13 od ukupno 21 uzorka mastila koje se najčešće koristi za tetoviranje u Evropi. “Milioni Evropljana do sada su istetovirani hemijskim supstancama kojima se ne zna poreklo”, objasnio je dermatolog.

Pre dve godine, naučnici su i u mastilima koja se koriste u Americi pronašli supstance kao što su metal i ugljovodonici, za koje se zna da mogu biti kancerogeni.

Jedna supstanca, “benzopiren”, koja se najčešće koristi za pravljenje crnog mastila za tetoviranje, već je poznata kao kancerogena. Nakon što je prilikom istraživana ova supstanca upotrebljena na životinjama, one su obolele od kancera, tvrde naučnici.