Vežbe za bolje držanje

vezbe drzanje Vežbe za bolje držanjeDobro držanje je višestruko korisno. Osim što održava naš skeletni sistem duže vreme zdravim i funkcionalnim, može pomoći i da izgledamo mršavije ili čak više. Dobar položaj tela potiče od jakih osnovnih mišića koji stabilizuje vaš torzo, bez obzira da li sedite, stojite ili ste u pokretu.

Dobar položaj tela počinje sa jakom bazom. Fokus je na snažnoj osnovi – trbušnim mišićima i mišićima leđa koji povezuju grudni koš sa kičmom, a njega sa karlicom. Neki od mišića pokreću torzo, opuštaju ga, proširuju ili rotiraju kičmu. Drugi stabilizuju karlicu i podupirui kičmeni stub u prirodnom položaju. Slabi bazni mišići su zajednički za ljude sa bolovima u leđima. I loše držanje može da pogorša ovaj bol. Da bi to predupredili, predlažemo vam par laganih vežbi:

Ova vežba jača osnovne mišiće da stabilizuju vašu karlicu. Lezite na leđa sa savijenim kolenima, stopala ravno na podu, a ruke iza glave. Polako podižite glavu i ramena, istvremeno čvrsto držeći donji deo leđa na podu, i uvijte glavu od poda. Izdahnite snažno i povucite jedno koleno na grudi, držeći leđa pritisnuta na podu, a podižući drugu ispravljenu nogu do 45 stepeni od poda. Stegnite trbušnjake i lagano zamenite noge. Počnite sa pet do deset ponavljanja za svaku nogu.

Ovo je vežba za gornji deo leđa. Sedite na loptu, oslonite se grudima na kolena i neka vam stopala budu ravno podu, a leđa prava. Uzmite po teg u svaku ruku i džite ih ispravljene, dlanovi okrenuti ka unutra. Podižite ruke bočno, do visine ramena. Ne savijajte laktove. Polako spustite tegove nazad u početni položaj. Radite dva 2 seta od po 10-12 ponavljanja. Pogled nek vam bude uprt ispred, a ne ka podu.

Vežba za jačanje donjeg dela leđa i karlice: Lezite na pod sa rukama na stranama , stopala na podu , kolena savijena. Oslonac neka vam bude na petama. Izdahnite i polako podignite kukove ka plafonu, istovremeno stiskajte mišiće gluteusa . Udahnite i vratite se u početnu poziciju.

Koliko je koristan ovaj post?

Kliknite na zvezdicu da biste je ocenili!

Prosečna ocena / 5. Brojanje glasova:

Još uvek nema glasova. Ocenite prvi!