back to top

Vežbe za celo telo

Šta je total body workout, kako se primenjuje u praksi, uz koje sprave se vežba i koje su prednosti ovakvog načina rada na telu, objašnjava naš stručni saradnik Saša Ružić, fitnes instruktor

vezbe vežbe za celo telo

Kada birate fitnes program, uglavnom u ponudi imate one koji se usredsređuju na kardio ili vežbe oblikovanja tela. Međutim, najbolje rezultate daće vam kombinacija ovih vežbi. Total body workout objedinjuje oba aspekta i pruža više od toga… TBW je fitnes program kojim ćete vaše telo dovesti do željenih rezultata. Njime se aktiviraju svi mišići, ali se akcenat stavlja na gluteus, noge i ruke. Radi se o intenzivnom treningu kojim ćete doći do krajnje granice sopstvene izdržljivosti, što će dovesti do rezultata zbog kojih ste i počeli da vežbate. Uz jednu pesmu radićete trening snage, a već uz sledeću kardio trening. Taj miks vežbi odvešće vas do željenog cilja.

KOMBINACIJA VEŽBI

Sam čas zasnovan je na principu da se tokom jedne pesme aktivira ne samo određena grupa mišića, već istovremeno više njih, što se pokazalo kao dobra kombinacija. Zašto bismo radili samo iskorak kada u isto vreme možemo da aktiviramo i mišiće ruku. Svaki čas je drugačiji, tako da polaznici koji redovno dolaze na treninge u toku jedne radne nedelje aktiviraju sve grupe mišića. Početak i kraj treninga uvek su isti i podrazumevaju lagano zagrevanje, odnosno postepeno istezanje na kraju.

OPREMA ZA TRENING

Ovaj trening je namenjen osobama svih uzrasta. Vežbe su takve da se mogu prilagoditi svim stepenima fizičke pripremljenosti. Princip je jednostavan: ako niste u formi, počinjemo sa opcijama, a onda vremenom, kako vaše telo postaje jače, prelazimo na teže vežbe. Što se tiče rekvizita, koristimo stepere, tegove, a interesantne vežbe mogu da se urade i sa trakama ili malim loptama. Međutim, često ne koristimo ništa od gore navedenog, već samo težinu sopstvenog tela i te vežbe pokazale su se kao najdelotvornije.  Svaka pesma je sa prepoznatljivom koreografijom i vrlo jednostavnim pokretima koje svako može da prati. Uvek počinjemo lagano i kako čas odmiče, tako se intenzitet pojačava. Prvo se tretiraju noge, a onda lagano ubacujemo i vežbe kojima aktiviramo mišiće ruku. Trening se završava sa vežbama za stomak i nakon toga sledi postepeno istezanje.

PRVI REZULTATI

Bitno je naglasiti da svako može postići željeni rezultat. Ako imate snage da prebrodite prve upale i poteškoće, vremenom ćete ući u rutinu vežbanja. Prve promene na telu primetićete već posle mesec dana, a ako budete pazili na ishranu, već posle pola godine promene će biti izrazito vidljive. Ovo je zdrav vid vežbanja i napredak je zagarantovan, samo treba svaki drugi dan odvojiti sat vremena. Najbitnije je da počnete sa zdravim životom i vežbanje uključite u vaš raspored obaveza.