Napravite mirisne osveživače za svoj dom!

Napravite mirisne osveživače za svoj dom!

Prostorije u kojima boravimo tokom dana često imaju miris koji nam ne prija, bez obzira koliko provetravamo. To se dešava zbog mešanja mirisa u domu, kao i spolja. Kuće češće nego stanovi imaju odvojenu kuhinju, što umnogome rešava problem. Ukoliko želite da osvežite vazduh u vašem domu, predlažemo vam nekoliko zanimljivih i jednostavnih rešenja.

Tečnost

Prirodan način da napravite tečnost kojom možete, pomoću pumpice odnosno raspršivača, osvežavati vazduh ili prskati zavese i nameštaj jeste da pomešate vodu i limun. Potrebni su vam pola litre vode, tri kašike sode bikarbone i sok od dva limuna. Prokuvajte vodu i ostavite da se ohladi. Dodajte ostale sastojke i dobro promešajte. Vodite računa da u soku ne bude pulpe. Kada se tečnost sasvim ohladi, možete da je koristite.

Gel

Zašto biste kupovali osveživače u vidu gela, kada možete da ih napravite i u svm domu? Pripremite 30grama želatina, dve šolje hladne vode,eterično uljepo želji (20 do 30 kapi), kašiku soli i boju za hranu, ukoliko želite šarene gelove. Sipajte šolju vode da prokuva. Potom dodajte želatin i mešajte dok se ne otopi. Zatim dodajte so, potom drugu šolju vode i promešajte. Pripremite teglu u koju ćete usuti eterično ulje i boju. Prelijte smesom i izmešajte. Kada se ohladi, svoj gel odnesite u prostoriju u kojoj vam je potreban osveživač.

 

Dekorativni osveživači

Osim što lepo mirišu, osveživači prostora mogu i lepo da izgledaju, kako bi bili pravi ukras u vašem domu. Tajna je u staklenoj tegli, koja je obavezna, a sve drugo su varijacije. Poželjno je da imate neko citrusno voće, jer njihov miris dugo traje, a ujedno i utiče na bolje raspoloženje. Potom začinsko bilje, kao što su timijan ili ruzmarin. Ono daje drvenastu notu vašem oseživaču. Koristiće vam i borove iglice ili nekog drugog četinara, koje vam lepo mirišu. Svakako, neizostavna su eterična ulja, kao što je lavandino ili ono od eukaliptusa, ali i ekstrakti badema, vanile, nane. Možete da koristite i začine po želji, kao što je cimet. Potrebno je da sve sastojke grejete do ključanja i onda da ih prespete u teglu. Na primer, limun, vanila ekstrakt i ruzmarin. Odličnu kombinaciju čine i narandža, đumbir i ekstrakt badema. Uvek možete da pomešate i borove iglice sa lovorovim lišćem i muskantnim oraščićem.

/redirect.php?i=ODg=&u=aHR0cDovL3d3dy5zcm5lLnJz