back to top

Kako da prevaziđemo strah od stomatologa?

Čak i kada su sigurni da ih ništa neće boleti, mnogi pacijenti uplašeni su zbog odlaska na zubarsku stolicu.

Kako da prevaziđemo strah od stomatologa? Naša stručna saradnica objašnjava kako se uz holistički pristup najlakše možemo osloboditi tog problema.

– Volela bih da imam lep osmeh i zdrave zube, ali ne smem da sednem kod vas na stomatološku stolicu, verujte mi, molim vas! – Strah.

 Dobićete anesteziju i ništa vas neće boleti. Joj, ne pomaže plašim se igle. – Strah.

– A, šta ćete mi raditi? Da li će me boleti? Zaista ne mogu da pristanem na to! – Strah…

Bledilo kože, znojenje dlanova i uznemirenost govori u prilog tome da je pobedila emocija straha u organizmu koji pati. Stomatološki pregled podrazumeva detaljno ispitivanje stanja zuba i usne duplje u celini, sa prikupljanjem važnih podataka o vrsti tegoba koje su nastale.

Pregled zahteva primenu metalnih instrumenata, boravak pacijenta na ograničenom prostoru stomatološke stolice, snažnu reflektorsku svetlost, prisustvo jakih mirisa medikamenata i neprijatni zvuk mašine.

Ljudski organizam reaguje na ove vizuelne, olfaktorne i audio nadražaje mirom, blagim uznemirenjem ili jakim stresom.

strah od stomatologa
Kako da prevaziđemo strah od stomatologa?

Strah od stomatologa

Fizički odgovor našeg tela na stres ogleda se u poremećaju funkcionisanja organizma. Najčešći simptomi kao što su intenzivno znojenje, bledilo lica i hipersenzitivnost na najmanji dodir, upućuju na probleme koje treba rešiti pre stomatološke intervencije.

Kako smanjiti nervozu

Pacijent se razgovorom upućuje u sve detalje rada, blagim pristupom ruše se blokade i intervencija postaje moguća. Puno strpljenja i uloženog vremena uvek se isplati jer praksa pokazuje da pacijenti koji su izgubili strah od stomatološke intervencije, gube strah i od drugih neprijatnih medicinskih postupaka (vađenje krvi i slično).

Ali, sve ovo najčešće biva nedovoljno kada je u pitanju stres jačeg intenziteta.

Ako strah pokušamo da zaboravimo i potisnemo, on postaje samo jači. Nemojte pokušavati da izbegnete emocije, pustite da vas one preplave.

Ukoliko pustimo da se ova igra odigra do kraja, iscrpećemo zastrašujuće opcije i one će jednostavno nestati ostavljajući prostor za razumnu reakciju, onu koja je u skladu sa rizikom koji preduzimamo.

strah od stomatologa
Kako da prevaziđemo strah od stomatologa?

Holistički pristup

Poštujući holistički pristup u svom radu, stomatološka ordinacija Alhena opredeljuje se za metodu doktora Baha, lekara koji je osmislio terapiju od trideset osam cvetnih esencija, pomoću kojih se utiče na eliminaciju blokirajućih negativnih emocija.

Po njemu, fizička bolest samo je slika mentalnog nereda, kada postajemo podložni uznemirenjima poput, straha, sumnje, odbijanja i ljutnje. U homeopatiji i lečenju BCE, svi delovi pacijentovog tela, kao i njegov um, smatraju se jednom celinom, a lečenje pokriva osobu u celosti.

Primena cvetnih lekova u stomatologiji vrlo je jednostavna i efikasna. Počinje se detaljnim razgovorom sa pacijentom, zatim se prepisuju terapije cvetnim esencijama koje su dostupne u vidu tečnosti ili globula koje se uzimaju tri do četiri puta na dan.

Potpuno su neškodljive, mogu se primenjivati kod dece i trudnica, kao i u kombinaciji sa drugim lekovima.

Prelazak negativne emocije straha u pozitivnu, u praksi se manifestuje pristankom na stomatološku intervenciju, sticanjem poverenja u lekara i svesnim i potpunim učestvovanjem u radu.

strah od stomatologa
Holistički pristup riješavanja straha od stomatologa

Najčešće primenjivana esencija jemimulus koja se koristi kod osoba koje tačno znaju čega se plaše, to je strah čiji se uzrok može konkretno navesti (od igle, bušilice, mirisa).

Tu je i lek po imenu Star of Betlehem koji se koristi kod preživljenih šokova (bolne intervencije u toku detinjstva, iznenadni bol), kao i Impatiens, lek za nestrpljenje, iscpljenost radom i užurbani život koji ugrožava fizičko telo i manifestuje se osetljivošću na najmanji dodir tokom intervencije.

Stomatologija je grana medicine koja traži veliku spretnost i manuelnu sposobnost lekara, ali deo koji je čini posebnom jeste mogućnost da uz dobru komunikaciju sa pacijentom pruži pun efekat u lečenju.

Poverenje i razumevanje osnove su dobrog tima pacijent-stomatolog. Po rečima doktora Baha, kada je um srećan, osmeh je automatski na licu, a ja bih dodala samim tim i zdravi i lepi zubi.

Piše: Dr Tanja Frleta, stomatolog, akupunkturolog i homeopata

Izvor: Story.rs

Preporuka