back to top

Ishrana pre i posle sporta

Odlučili ste da se fizički više angažujete kako biste ostali u dobroj formi, da se redovno šetate, vozite bicikl ili odlazite u teretanu. Ali znate li šta treba da pojedete pre nego što odete na trening kako biste uspešno odradili sve vežbe, a šta posle treninga, da biste se što pre oporavili od napora?

sport ishrana pre i posle sporta

* Pre treninga

Jedite najmanje tri sata pre svake sportske aktivnosti kako bi organizam imao dovoljno vremena da svari svu hranu. Naime, neposredno posle svakog obroka telo angažuje svu svoju energiju za varenje hrane, pa odlazak na trening neposredno posle jela nije dobra ideja ukoliko želite da postignete što bolje rezultate. Međutim, ovo pravilo ne važi ako nameravate da se tokom vežbi izlažete izuzetnim fizičkim naporima. U tom slučaju, pre treninga pojedite energetsku tablu koja sadrži brzo svarljiv šećer.

Ukoliko želite da u sportu postižete odlične rezultate vaš osnovni obrok treba da sadrži skrob (testenina, pirinač…), proteine (belo meso ili riba), povrće bogato vlaknima. Tome pridodajte i jedan mlečni proizvod (jogurt ili beli sir), kao i porciju sezonskog voća.

Ukoliko imate vremena da se bavite sportom isključivo krajem dana, u toku poslepodneva obavezno pojedite užinu u vidu porcije voća, jogurta i energetske table od žitarica.

* Posle treninga

Ako je vaš trening bio izuzetno naporan, a sledeći obrok možete očekivati tek za sat ili dva, odmah posle vežbi pojedite energetsku tablu. Kada stignete kući pripremite sebi obrok bogat proteinima (belo meso ili riba), skrobom (testenina, pirinač) i vlaknima iz povrća, naročito ako ste radili kardio i vežbe izdržljivosti. Na taj način ćete vrlo brzo obnoviti rezerve šećera u organizmu. Naime, kao i obrok koji jedete pre treninga, i ovaj posle vežbanja treba da sadrži lako svarljive namirnice.