back to top

Ishrana bez glutena

Prema najnovijim istraživanjima, dugoročni problemi sa crevima mogu povećati rizik od povrede kukova kod osoba sa celijakijom.

Ishrana bez glutena postala je svakodnevnica za osobe koje boluju od celijakije. No, ovakav način ishrane može pomoći osoba i koje ne boluju od autoimune bolesti.

Istraživanje koje je objavljeno 16. januara u “Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolozma” (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism), naglašava da se rizik smanjuje kod osoba koje jedu namirnice bez glutena i kod kojih se crevno tkivo zaceljuje.

„Naše istraživanje je potvrdilo da je rizik od povrede kuka veći kada oštećenja tkiva postoje duže“, naglašava autor studije dr Bendžamin Lebvol iz Centra za celijakiju pri Medicinskom centru Univerziteta Kolumbija.

„Ukoliko se pacijenti drže ishrane bez glutena, oštećenje tkiva se smanjuje, a samim tim i rizik od ozbiljnih preloma koji mogu izazvati komplikacije.“

Osjetljivost na gluten? Nedavna studija tvrdi da osobe koje su osjetljive na gluten ne moraju biti tako osjetljive kao što misle da jesu. Je li gluten glavni krivac? Umjesto toga, krivac može biti nešto, ne gluten.

ishrana bez glutena
Kakva je ishrana bez glutena?

Celijakija

Celijakija je autoimuna bolest od koje pati oko jedan procenat stanovništva u Sjedinjenim Američkim Državama. Osobe koje pate od ovog poremećaja imaju reakcije u tankom crevu kada uzimaju hranu sa proteinom glutenom, koji se najčešće nalazi u žitaricama kao što je pšenica.

Istraživanja

Poznato je da je kod osoba sa celijakijom rizik od lomljenja kosti veći, ali do ovog istraživanja nije bilo sigurno da li se ovaj rizik smanjuje kada osoba pređe na ishranu bez glutena.

U pomenutoj studiji Lebvol i njegove kolege analizirale su crevno tkivo kod više od 7.100 osoba u Švedskoj kojima je bolest dijagnostikovana između 1969. i 2008. godine. Njima je rađena biopsija pet godina nakon dijagnoze i 43% njih imalo je oštećenje tkiva u tankom crevu.

Svi pacijenti imali su sličan rizik od povrede kuka u trenutku kada je biopsija rađena. Kod osoba kod kojih se oštećivanje creva nastavilo, povećao se i rizik od preloma nakon pet godina, što je ukazivalo na dugoročni rizik.

ishrana bez glutena
Ishrana bez glutena

„Postojala je sumnja da li će osobe sa celijakijom imati koristi od ponovne biopsije nakon pet godina, kojom bi se ustanovilo koliko se tkivo zacelilo ili oštetilo“, kaže Lebvol. „Ono što smo otkrili ponovnom biopsijom može biti korisno u predviđanju novih komplikacija u ovim slučajevima.“

Dr Jonas Ludvigson iz Univerzitetske bolnice Karolinska, Stokholom, složio se sa svojim kolegom. On takođe smatra da se zaceljivanjem vlažnog tkiva oko tankog creva smanjuje rizik od komplikacija kao što su prelomi kostiju kod pacijenata sa celijakijom.

Tako se došlo do zaključka da se ishranom bez glutena oštećenje crevnog tkiva smanjuje, a to prouzrokuje smanjenje rizika od komplikacije prilikom preloma kostiju.

Klasična medicina i tretiranje celijakije, kao jedini lijek navodi strogu doživotnu bezglutensku dijetu za oboljele. Kada je riječ o klasičnom pristupu liječenju određene bolesti onda je ovo točna i dokazana preporuka za držanje zdravstvenog stanja pod kontrolom.

ishrana bez glutena
Celijakija je autoimuna bolest

Alergija na gluten

Najpoznatije alergije, koje je prilično lako liječiti, su one sezonske. Jedna od učestalijih je alergija na gluten. Ako imate simptome alergije na gluten, testovima će biti utvrđeno što uzrokuje te simptome.

Mnogi simptomi bolesti imaju slične karakteristike, pa je ponekad teško pronaći ‘osumnjičenika’. Alergija na gluten često je praćena čestim su želučanim problemima, kao što su uznemireni želudac i zatvor. 

Jedan od znakova da je posrijedi alergija na gluten isto tako je i njihov smanjen energetski nivo. Umor se iskazuje na različite načine, a česti su simptomi nadutost i zatvor.

Tretmani za alergije obično uključuju nekoliko različitih aspekata – promjenu prehrane, vježbanje i eventualno uzimanje lijekova kako bi bili otklonjeni simptomi koji ometaju normalan život.

Preporuka