back to top

Koliko često bi trebalo čistiti kuću?!

ciscenje kuce koliko često bi trebalo čistiti kuću?!Osim uređenja doma , čišćenje je važan zadatak koji će pomoći da vaš stambeni prostor izgleda lepo, ugodno i bude higijenski ispravan. Koliko često trebate čistiti zavisi od pojedinih zadataka i prostora, ali sledi nekoliko jednostavnih saveta koje će vam pomoći pojednostavniti proces čišćenja.

Kuhinja – Nakon kuvanja biste trebali obrisati površine, staviti posuđe u mašinu za pranje suđa i skloniti namirnice koje ste koristili. Nakon obroka suđe trebate pospremiti sa stola i staviti u mašinu. Sudoperu operite jednom dnevno, najbolje uveče pre spavanja, a pod jednom ili dvaput nedeljno. Frižider prebrišite kada je prazniji, pre nego što idete u nabavku, a detaljno biste ga trebali očistiti sa svakim novim godišnjim dobom, dakle četiri puta godišnje.

Kupatilo  –  Kupatilo se najbrže prlja od svih prostorija pa je svakodnevno čišćenje neophodno. Umivaonik svaki put za sobom saperite, kao i kadu nakon korišćenja. Jednom nedeljno biste trebali očistiti sredstvima za čišćenje kompletnu kupaonicu uključujući i pod.

Spavaća soba – Ona treba manje posla od ostalih prostorija u domu. Jednom nedeljno trebate usisati podove, presložiti ormare i obrisati prašinu. Krevet trebate napraviti svako jutro, kao i eventualno pokupiti igračke i sl. stvari ukoliko se radi o dečjoj sobi.

Dnevni boravak – Stanje vašeg doma u velikoj meri zavisi od dnevnog boravka  jer većina ljudi koja vam dođe u posetu jedino i ima priliku videti dnevni boravak. Ako živite sami, dnevni boravak može danima ostati netaknut, ali ako vas je više u domu ili imate ljubimca svakodnevno čišćenje je nužno. Po pravilu, podove trebate usisavati 3 puta nedeljno. Knjige, šoljice sa stola i druge sitnice svakodnevno vratite na svoje mesto. Prašinu trebate brisati 1 do 3 puta, zavisno od položaja stana i broju ukućana. Jednom mesečno trebate usisati nameštaj, zavese perite po godišnjim dobima, a  jednom godišnje tepihe.