back to top

Kako pomoći pri gušenju

Kad znate što treba učiniti u slučaju gušenja, možete reagirati brzo i smireno, bez stvaranja panike

Poželjno je da svi znamo kako pomoći pri gušenju. Stoga, nastavite čitati jer u nastavku spremili smo najbolje savjete kako postupiti u slučaju da se ovo desi.

 Prvi znak gušenja često je napadaj teškog kašlja. Ako unesrećeni ne može govoriti, vjerojatno je došlo do začepljenja dišnog puta. Pri očajnom nastojanju da udahne, strano se tijelo često još čvršće zaglavi. No ako je unesrećeni još uvijek pri svijesti i može govoriti, možda je doživio SRČANI UDAR.

kako pomoći pri gušenju
Kako pomoći pri gušenju?

Pružanje pomoći osobi pri svijesti

1. Izvadite unesrećenome hranu i/ili umjetne zube iz usta pa ga ponukajte neka kašlje što jače može. Možda će i to biti dovoljno da se izbaci strano tijelo.

2. Ako to ne pomogne, neka se unesrećeni nagne prema naprijed, a vi ga snažno dlanom pljesnite između lopatica. Čim osoba počne normalno disati, neka sjedne i neka se smiri te joj dajte nekoliko malih gutljaja vode dok se posve ne oporavi.

3. Ako se radi o djetetu, polegnite ga potrbuške preko koljena. Jednu ruku stavite djetetu ispod prsa, a donjim dijelom dlana druge ruke do četiri puta ga čvrsto udarite između lopatica. Svaki udarac trebao bi biti dovoljno jak da izbaci strano tijelo.

4. Dojenče držite jednom rukom. Prstima druge ruke čvrsto ga udarite između lopatica do četiri puta. Upotrijebite manje sile nego što biste pri pružanju pomoći odrasloj osobi ili starijem djetetu. Nemojte stavljati prste u djetetova usta, osim ako možete vidjeti strano tijelo da biste ga izvukli.

Kako pomoći pri gušenju? Pritiskanje trbuha

Kako pomoći pri gušenju? To je nešto nasilniji način pružanja pomoći, no svakako neophodan ako udaranje po leđima ne bude učinkovito u uspostavljanju normalnog disanja. Ali ta tehnika može biti i opasna jer može doći do oštećenja jetre i ostalih unutarnjih organa te joj treba pribjeći samo u krajnjoj nuždi.

Pritiscima bi se trebao istjerati zrak preostao u dnu pluća, a s njim i strano tijelo. Nemojte napraviti više od četiri pritiska i nakon svakoga provjerite usta unesrećenoga da vidite je li strano tijelo izašlo.

Dijete posjednite u krilo i samo jednom rukom pritišćite djetetov trbuh.

Dojenče treba poleći na leda, a glava mu treba biti zabačena što više unatrag kako bi se otvorio dišni put.

kako pomoći pri gušenju
Kako pomoći pri gušenju?

Pružanje pomoći osobi bez svijesti

Kad unesrećeni ostane bez svijesti, mišići grla se obično opuste dovoljno da propuste zrak pokraj zaglavljenog stranog tijela.

1. Započnite s disanjem usta na usta da biste upuhali zrak u pluća. Ako se uz vas još netko nalazi, neka telefonom pozove hitnu pomoć.

2. Ako se pluća ne napušu nakon četiri pokušaja up uhivanja zraka, okrenite unesrećenoga na bok tako da vam bedro bude prislonjeno uz njegova prsa, a njegova glava zabačena unatrag.

3. Udarite ga četiri puta snažno po leđima. Provjerite je li strano tijelo izbačeno. Ako jest, prstom ga izvucite iz usta unesrećenoga.

4. Ako je strano tijelo ostalo zaglavljeno, okrenite unesrećenoga na leđa i zabacite mu glavu posve unatrag. Opkoračite unesrećenoga i sjednite mu na bedra.

Primijenite četiri kratka pritiska prema gore. Provjerite usta unesrećenoga, pa ako je strano tijelo izbačeno, izvadite ga van. Ako nije, nastavite s pružanjem umjetnoga disanja usta na usta. Ako se pluća ponovno ne napušu nakon četiri pokušaja upuhivanja zraka, ponovite slijed udaraca u leđa, pritiskanja i disanja usta na usta.

kako pomoći pri gušenju
Kako pomoći pri gušenju?

Samopomoć

Ako se gušite, a nikoga nema u blizini da vam pomogne, pomozite samome sebi, vidi prethodni dio.

Mjesto pritiska na arteriju treba izabrati tako da bude izmedu srca i rane, tamo gdje je arterija najpristupačnija, a ispod nje se nalazi kost.

Nesvijest je simptom neadekvatnog dotoka kisika i hranjivih tvari u mozak, uzrokovana privremenim smanjenjem krvnog protoka. Takvo se smanjenje krvnog protoka može dogoditi uvijek kad tijelo ne može brzo kompenzirati pad krvnog tlaka.

Pri takvom krvarenju kod kojega se krv brzo gubi najvažnije je što prije pritisnuti prstima ili jastučićem dovodnu arteriju. Zato je mnogo važnije znati kako to uraditi, nego poznavati mjere koje treba poduzeti da bi se otklonile posljedice.

Preporuka