back to top

Zeleni čaj – 5 zdravstvenih prednosti

Kada se pomene reč čaj, mnogima je prva asocijacija na njih upravo zeleni čaj.

Veliki broj ljudi svakodnevno i redovno konzumira ovu  zeleni čaj koristeći na taj način sve njegove prednosti, a ima ih jako puno. U ovom tektu ćemo vas upoznati sa nekoliko najbitnijih benefita koje ovaj čaj može imati za vaše zdravlje i lepotu.

Prednosti zelenog čaja

Jača imunitet

Katehini koji se nalaze u zelenom čaju ojačavaju vaš organizam i samim tim su odlični kao preventiva da ne dodje do nastanka malignih oboljenja.

Ukoliko pijete zeleni čaj svakodnevno barem jednom dnevno možete svoj imunitet ojačati i za do 50% više u odnosu na pre koriščenja.

Umanjuje rizik od srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska

Zeleni čaj ukoliko ga konzumirate ujutru može u velikoj meri smanjiti nivo lošeg holestorerola što će dalje uticati na smanjenje mogućnosti od infarkta ili povišenog pritiska.

zeleni caj
Zeleni čaj jača imunitet

Odličan je za mršavljenje

Zeleni čaj ubraja se među najbolje čajave za mršavljenje.  Ukoliko upražnjavate naporne i iscrpljujuće treninge, on će vaš organizam napuniti dodatnom energijom, a pritom će u isto vreme raditi i na tome da izbaci toxine iz vašeg organizma i da vas reši suvišne vode i kilograma.

Neguje vašu kožu i bori se protiv bora

Glavni ”krivci” za ovo su antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju i koji utiču na to da se spreči nastanak novih i produbljenje starih bora na vašoj koži.

Leči mnoge bolesti

Izmedju ostalih, pokazao se kao jako efikasan kada je u pitanju Parkinsonova bolest i multipl skleroza, kao i problemi sa gubitkom pamćenja.

zeleni caj
Poznato je da ovaj čaj leči mnoge bolesti..

Šta još trebate znati o zelenom čaju?

Zeleni čaj sadrži kofein u sebi. Doduše dosta manje u odnosu na neke druge vrste čajeva ali ga ipak poseduje. Ukoliko želite da uneste istu količinu kofeina kao iz jedne šoljice kafe, u tom slučaju biste trebali da konzumirate čak i do 4-5 šoljica ovog čaja.

Antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju jako su efikasni u borbi protiv raznih vrsta prehlada koje su pogotovo česte u hladnim zimskim periodima.

Zeleni čaj zna da nakon dugog i čestog konzumiranja ostavlja sitne mrlje na vašim zubima pa je jako bitno da nakon njegovog konzumiranja dobro operete svoje zube i redovno posećujete stomatologa.

Pored svih ovih stvari koje smo iznad naveli, ovaj čaj ima i mnoge druge dobre strane pa ukoliko već niste bilo bi dobro da ga uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu i da ga ispijate bar jednom dnevno, jer mnogo toga korisnog može učiniti za vaše opšte zdravlje.

zeleni caj
Sadrži kofein u sebi..

Zeleni ili crni čaj – koji je bolji?

Zeleni čaj je možda najučinkovitiji kada je u pitanju mršavljenje. Doslovno skida masne naslage. Sadrži antioksidanse zvane katehini, za koje se veruje da ubrzavaju metabolizam i pomažu u sagorevanju masti.

Kombinacija zelenog čaja s telovežbom može ubrzati proces mršavljenja. Neka su istraživanja pokazala da su oni koji su uz vežbanje pili ovaj čaj izgubili više kilograma od onih koji su samo vežbali.

Ovo je preporuka broj jedan kada su u pitanju čajevi za mršavljenje.

Ispijanje jedne šalice crnog čaja dnevno značajno poboljšava rad kardiovaskularnog sustava. Konzumacijom ovog napitka telo luči pet puta više interferona, proteina koji je ključan u zaštiti organizma od infekcija.

Crni čaj može poboljšati protok krvi i proširiti krvne žile. Dobar je za mršavljenje jer je bogat flavonima, vrstom biljnog pigmenta s antioksidativnim svojstvima.

Postoji i Beli čaj. Ovaj čaj je jedan od najmanje prerađenih. Listovi biljke beru se prije nego što se potpuno otvore, zatim suše, čime se sprječava njihova oksidacija. Zbog toga je čaj izuzetnog, blago slatkastog okusa, a pun je polifenola koji razgrađuju masnoće.

Bijeli čaj povećava sposobnost tela da razgrađuje i koristi postojeće masnoće za energiju. Bogat je antioksidansima, pospešuje metabolizam i pomaže u razgradnji masnih stanica.

Preporuka